Stans vanligaste födelsedagsbarn

168 uddevallare fyller år i dag. Det gör den 2 augusti till Uddevallas vanligaste födelsedag. Ett av födelsedagsbarnen är Ljungskilebon Samaya som blir 17 år i dag.

ANNONS
|

En tropiskt varm kväll för 17 år sedan föddes Samaya Ideberg Öhlin på gräsmattan utanför huset i Ljungskile. Födseln skedde under klarblå himmel och med kvällssolen glittrades i havet.

– Jag tycker det var fint av mamma att vilja föda hemma men eftersom jag föddes utomhus i gräset bakom huset blev jag kallad för daggmasken i skolan, säger Samaya Ideberg Öhlin och skrattar.

Samaya går dans på gymnasiet, sjunger en del och jobbar extra som danslärare. Att dagen är den vanligaste att fylla år på i Uddevalla kände hon inte till.

– Jag blev lite chockad när jag fick veta att i dag var vanligast, Det känns som om det är fler som fyller år i maj-juni. Både jag och min lillasyster fyller år i dag, det är rätt coolt.

ANNONS

I dag fyller hon alltså 17 år, en rätt tråkig ålder enligt Samaya själv som i stället ser fram emot nästa år när hon får ta körkort.

Födelsedagen kommer att firas med nära och kära utan några särskilda planer.

– Brorsan ska laga mat, jag tror att det blir lasagne. Sedan ska jag ha lite quality time med familjen och så tror jag att jag kommer bli utbjuden på middag med vännerna framåt kvällen.

Har ni några speciella födelsedagstraditioner i familjen?

– När jag och min syster var mindre hade vi en lite konstig tradition. Vi brukade lägga ut barbiedockor lite fint runt varandras huvuden. Sedan låg vi helt stilla och somnade så att vi skulle se fina ut på morgonen. Om någon skulle vilja ta ett kort på oss liksom. Det var dock aldrig någon som tog en bild.

– En annan tradition vi har är att vi ibland får en kanelbulle med grädde på toppen. Den brukar jag äta upp på typ två sekunder.

Önskelistan är kort men specifik; En drömfångare och en ny telefon eftersom hennes gamla sjunger på sista versen.

– Jag är väldigt bra på att vilja ha presenter men är nog lite sämre på att ge själv. Min bror fyllde år i november och han har inte fått min present än.

ANNONS

Vanligtvis vaknar Samaya först framåt eftermiddagen men just födelsedagen brukar vara lite speciell.

– Då vaknar jag alltid vid sex-sju på morgonen utan att kunna somna om. Sen brukar jag ligga och låtsassova när familjen kommer in och grattar. Jag kanske till och med drar till med en snarkning så att det ska vara extra trovärdigt, säger Samaya Ideberg Öhlin.

De vanligaste födelsedagarna i vårt område:

  • Uddevalla: 2 augusti(168 personer)
  • Orust: 10 maj (62 personer)
  • Sotenäs:5 mars (36 personer)
  • Munkedal: 22 mars (44 persoer)
  • Tanum: 20 april (48 personer)
  • Färgelanda: 11 april (29 personer)
  • Lysekil: 18 april (54 personer)
  • Strömstad: 25 april (43 personer)
  • ANNONS