Underhåll pågår. Stationshuset har varit täckt av byggställningar sedan i somras.
Underhåll pågår. Stationshuset har varit täckt av byggställningar sedan i somras. Bild: Gittan Öhman

Stationshuset snart färdigt

Om ett par veckor ska byggställningarna försvinna. Arbetena slutbesiktigas nästa vecka.

ANNONS
|

Sedan i somras har Uddevalla stationshus varit föremål för renovering.

– Det vi gör i byggnaden är traditionellt fastighetsunderhåll och vi gör den här gången flera saker samtidigt. Bland annat har vi målat om och lagat taket. Vi har också renoverat och bytt ut all plåt på taket på tornen och renoverat de tidstypiska hängrännorna. De gamla fönstren har lagats med varsam hand och på fasaden har gjorts en hel del arbete med nya fogar och puts, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen som äger, utvecklar och förvaltar 37 järnvägsstationer i Sverige.

Stationshuset är byggt 1903.
Stationshuset är byggt 1903. Bild: Gittan Öhman

Uddevalla stationshus uppfördes ursprungligen 1903. Det ritades av Folke Zettervall, samma arkitekt som gjort typritningen till alla stationer efter Bohusbanan.

ANNONS

"Tryggt som en bohusklippa"

Uddevalla stationshus skiljer sig dock från de övriga genom att vara större och ha härdbränt tegel i fasaden. Byggandens utformning och material ska ge intryck av att huset vilar tryggt som en bohusklippa av granit.

Vissa moderniseringsarbeten gjordes senast 1992. Då fick stationshuset nya entrépartier och ytterdörrar. Toaletter och biljettexpedition byggdes om och väntsalen fick ny inredning.

– Renoveringen närmar sig nu slutet. Nästa vecka ska de pågående arbetena besiktigas. Förhoppningsvis kan vi ta ned byggnadsställningarna efter det, säger Cecilia Granath.

ANNONS