Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap, Göteborgs universitet.
Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap, Göteborgs universitet.

Statsvetare: "Flera motioner tyder på större aktivitet"

Motionen är oppositionens sätt att lyfta frågor till debatt.… – Flera motioner tyder på större aktivitet, säger statsvetaren Folke Johansson.

ANNONS
|

Folke Johansson är professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han beskriver att motionen i kommunfullmäktige har samma funktion som motionen i riksdagen.

– Det är ett sätt för partier i opposition att tala om för väljarna vad de vill göra, vad de vill ta upp till debatt och driva. Partier i styrande ställning har större möjlighet att göra sig hörda. Då får oppositionen använda motioner för att kompensera för det.

I Bohusläningens granskning av kommunpolitiken två år efter valet framkommer att oppositionspartierna har lämnat in 41 motioner under perioden 1 januari 2015 - 31 augusti 2016.

Mhar lämnat in flest motioner, både egna och tillsammans med övriga allianspartier KD+L+C.

ANNONS

– Rent generellt är det klart att flera motioner tyder på större aktivitet, säger Folke Johansson.

Motpolen är SDsom inte har lämnat någon motion under perioden.

Folke Johansson säger att han saknar riktig överblick om detta är allmänt för SD i kommunerna men ger en generell kommentar.

– Mycket av SD:s politik handlar om nationella ämnen. De utnyttjar kommunerna för att skaffa underlag att komma fram på riksplanet. De är inte så aktiva i kommunerna. SD har också ofta rätt många nya representanter som har suttit kortare tid, och kan ha en svagare partiorganisation.

ANNONS