Stopp. Tanken om modulbostäder i Uddevalla stannar på idéstadiet. Kommunstyrelsen har beslutat att inte göra verklighet av planerna.
Stopp. Tanken om modulbostäder i Uddevalla stannar på idéstadiet. Kommunstyrelsen har beslutat att inte göra verklighet av planerna.

Stopp för nya bostäder i moduler

Det blir inga modulbostäder för att snabbt lösa bostadsbristen. Det är en alldeles för dyr lösning, enligt kommunen. Men fortfarande saknas lägenheter med låg hyra.

ANNONS
|

– Ja, det är bostadsbrist, men det är ingen bostadsbrist för dem som har pengar. De har råd med hög hyra eller kan köpa sig en bostad. Bristen är för dem som inte har råd, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gunilla Magnusson (MP).

Frågan om modulbostäder lyftes hösten 2015 när kommunen ansåg sig snabbt behöva hitta bostäder åt bland annat de många nyanlända som flyttade till Uddevalla. Dessutom var behovet stort av bostäder för ensamkommande flyktingbarn.

En utredning gjordes då som lyfte fram fyra huvudsakliga åtgärder i en akutplan. De bedömdes sammantaget kunna ge mellan 130 och 200 bostäder under 2017-2019. Det gällde byggande på kvarteret Rudan, markanvisning på Kurveröd och i Ljungskile, att snabbare investera i gruppboende som bostäder för ensamkommande flyktingbarn och att bygga moduler.

ANNONS

Uddevallahem satte i vintras spaden i marken för 47 lägenheter på kvarteret Rudan på Tureborg och markanvisningsavtal har tecknats, men gruppbostadsalternativet läggs ner.

Nu skrotas också den fjärde åtgärden, modulbostäder.

– Det främsta skälet är att de blir dyrare än om man bygger permanenta lägenheter. De håller inte lika bra kvalitet och är inte lika bra energimässigt, säger Gunilla Magnusson.

– Det blir inte billigare hyror heller, och då blir det ingen anledning att bygga dem.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har räknat på modulbostäder på en tomt på Äsperöd. 20 enrumslägenheter och 20 tvårummare skulle sammantaget kosta 61 miljoner kronor att bygga under 18 månader.

Förvaltningen har beräknat månadshyran till 9 151 kronor i månaden för en etta och 13 727 kronor i månaden för en tvåa.

Utifrån det rekommenderar förvaltningen att inte bygga moduler utan ta fram detaljplaner och anvisa bostadsbolag att bygga permanenta bostäder.

Det betyder att kommunen förlitar på privata värdar att bygga?

– Ja. Alltså, kommunen bygger inte en enda bostad, men tillrättalägger för andra.

Kommunens bostadsstiftelse, Uddevallahem, räknas till de allmännyttiga bolagen, och bygger mer än vad de har gjort på länge, konstaterar Gunilla Magnusson vidare.

Hon säger vidare att även allmännyttan har samma vinstkrav som privata bostadsbolag eftersom det för några år sedan blev förbjudet att subventionera allmännyttans byggande.

ANNONS

– De har samma villkor som andra. Annars blir det otillåten konkurrens.

Oppositionens kommunalråd, Carin Ramneskär (M), tycker att beslutet är riktigt.

– Det är jättesvårt att få budget på modulbostäder. Avskrivningen är kopplat till längden på tillfälliga bygglov. Det blir inte rimliga hyror.

Nu satsar kommunen i stället på fler detaljplaner och privata värdar som ska bygga.

– Det är en hälsosam utveckling, med både privata och offentliga aktörer. Det är också viktigt att man värnar om olika boendeformer, så att det till exempel finns även hyresrätter på landet. Det är viktigt på lång sikt, säger Carin Ramneskär.

Beslutet om modulbostäderna togs på onsdagens möte i kommunstyrelsen.

– Modulbostäder var den fjärde åtgärden i planen. Vi visste redan då att det är en dyr lösning, och nu tar vi bort även det från åtgärdslistan. Vi skulle vinna 1-2 år, det är i och för sig värdefullt, men det är exceptionellt dyrt, säger kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S).

– Men grundproblemet kvarstår. Det är akut behov av små och billiga lägenheter. Vi har bara löst en liten del.

Fakta: Åtgärderna

Fyra åtgärder togs fram i kommunens akutplan för utökade insatser för bostadsbyggande:

1) Så kallade kombohus, en typ av nyckelfärdiga hus inom allmännyttan: Uddevallahem tog i december 2016 första spadtaget för 47 lägenheter på Tureborg.

2) Processen att bygga på mark där det redan finns en färdig detaljplan skyndas på, Kurveröd och Ljungskile pekas ut i planen: två markanvisningsavtal har godkänts som ska ge 52 nya hyresrätter.

3) Tidigareläggande av bygget av något eller några av de sju gruppbostäder som ligger i investeringsplanen fram till 2025: kostnaden skulle bli för hög och alternativet har stängts.

4) Modulbostäder på något av områdena Äsperöd, Herrestad-Åker eller Bleket: de blir för dyra och dåliga och hyran för hög anser kommunen.

ANNONS