Strama tider väntar – stort sparbeting klubbades igenom

188,2 miljoner kronor. Så mycket ska Uddevalla kommun spara de närmaste tre åren. Det står klart efter torsdagens dagslånga budgetdebatt i fullmäktige. Samverkansmajoriteten hoppas därmed slippa höja skatten, men ändå klara de växande välfärdsbehoven.

ANNONS
|

Det blev en lång dags färd mot om inte natt så åtminstone sen eftermiddag när de 61 ledamöterna i Uddevalla kommunfullmäktige debatterade och beslutade de kommande årens budget och ekonomiska plan för de närmaste åren.

Som Bohusläningen tidigare har redogjort betyder Samverkansmajoritetens (M+KD+L+C+UP+MP) första budget hårda krav på besparingar. Totalt ska 188,2 miljoner kronor sparas på verksamheterna för att kommunen ska klara de ökande behoven för de växande grupperna av barn, unga och äldre samtidigt som den arbetsföra befolkningen inte ökar lika mycket. Att höja skatten är inte en väg majoriteten vill gå. I stället ska man effektivisera och spara.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande, Christer Hasslebäck (UP), inledde budgetdagen med att konstatera att kommunen ”för första gången i mannaminne” står utan ramtillskott att skjuta till.

Oppositionen, i form av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, hade var sitt eget förslag.

"Välfärdsbehov den stora utmaningen"

Flera av ledamöterna uttryckte enighet om behovet att spara.

– Det är de ökande välfärdsbehoven som är kommunens stora utmaning, inte invandringen, sade Stefan Skoglund (S).

Skillnaderna gällde framför allt hur pengarna ska användas.

Paula Berger (S) sade att den politiska skillnaden är att S fördelar 65 miljoner kronor mer till nämnderna än majoriteten, främst genom att skrota den effektiviseringsfond på 45 miljoner kronor som majoriteten nu inför.

Martin Pettersson (SD) förklarade att partiet bland annat vill satsa på ökad trygghet och prioritering av den lagstadgade verksamheten.

– Kultur- och fritidsnämnden tar vi bort helt och hållet och slår samman med byggnadsnämnden. Det är bättre med ett mer kostnadseffektivt upplägg än att vi skär i verksamheten, sade Pettersson vidare.

Det var ett förslag som flera ledamöter ifrågasatte och kritiserade under debatten. En av dem var Annelie Högberg (S).

– Genom att begränsa den fria kulturen och konsten begränsar vi demokratin. Det är ingen slump att ett nationalistiskt parti som SD vill strypa anslaget till kultur och fritid, sade hon.

ANNONS

"Kulturarvsfrämjande åtgärder"

Hon undrade också om SD:s förslag att ta bort hela nämndens budget innebär att kostnaderna automatiskt försvinner bara för att en annan nämnd hanterar det.

– Kultur och fritidsnämnden utgör tre procent av hela kommunens kostnader. Vi gör detta för att lindra besparingskraven, svarade Pettersson.

Han menade vidare att SD lägger mer pengar till det kommunala ansvaret inom kultur- och fritidsområdet än Samverkansmajoriteten.

– Men vi gör det med den tydliga öronmärkningen att det ska gå till kulturarvsfrämjande åtgärder, sade han.

Vänsterpartiet var det enda parti som föreslog en skattehöjning, 20 öre, för att klara ekonomin.

– Vi säger inte kategoriskt nej till effektiviseringar och besparingar men det måste ske med förnuft, sade David Höglund Velasquez (V).

Ett replikskifte gällde de statliga välfärdsmiljoner som S räknat in i sin budget men som ännu inte är beslutade. Anna-Lena Heydar konstaterade att hon tror på att regeringen ska besluta om pengarna men fick mothugg av Henrik Sundström (M). Han menade att det är låtsaspengar och att det inte är seriöst att räkna med dem.

Förslaget antogs utan omröstning.

De tre oppositionsgrupperna reserverade sig till förmån för sina respektive förslag.

ANNONS