Sunfleet tömde bilpooler – lämnade Uddevalla för Trollhättan

Tillgång till bil utan att behöva äga den har länge beskrivits som en miljövänlig idé som hör framtiden till. Miljövänligheten till trots fungerade affärsidén dåligt för Sunfleet som stängt sina pooler i Uddevalla.

ANNONS

Förklaringen till att det inte längre finns en publik bilpool är krasst ekonomisk för Sunfleet.

– Den direkta förklaringen är att Uddevalla är en hyfsat bilburen stad, alla har egen bil. Då behövs inte bilpooler så mycket, och om vi inte har kunder måste vi stänga ner, säger Vanessa Svensson, byggprojektansvarig i västra Sverige för Sunfleet.

Sunfleet har drivit två bilpooler i Uddevalla. En pool för allmänheten och en pool knuten till Stadshuset. I Stadshuset uppstod dock snabbt missnöje med leverantören.

– Systemet funkade inte, vi ville se var bilarna befann sig men den informationen fick vi inte. Och när vi ville ha hjälp med bilarna var det svårt att få kontakt med någon ansvarig, säger Leif Hellberg i kommunens fordonsgrupp, som efter uppsägningen av avtalet vid årsskiftet bytt till annan uthyrare.

ANNONS

– Det var jättetråkigt att höra. Vi har kundservice dygnet runt hela veckan, man kan få hjälp oberoende av tid på dygnet. Kritiken är inget som nått oss, det låter märkligt, säger Vanessa Svensson.

Kvar i Trollhättan

Samtidigt som Uddevalla kommun avslutade samarbetet med Sunfleet upphörde också avtalet med Arbetsförmedlingen. Alla bilar mellan Stenungsund och Dingle har plockats bort, berättar Vanessa Svensson.

– Det är inte stängt för alltid, det finns inget som säger att vi inte kan finnas där. Vi hade en del kunder i Uddevalla, säger Vanessa Svensson.

Närmaste bilpool är nu Trollhättan, en stad och kommun som i storlek är jämförbar med Uddevalla. I Trollhättan finns också en föreningsdriven bilpool, men förklaringen till att en bilpool fungerar bättre i Trollhättan än i Uddevalla för Sunfleet är svår att peka på, tycker Vanessa Svensson. Dock är användningsgraden av bilarna högre, och det finns också ett samarbete med fastighetsbolaget Eidar.

ANNONS