Susanna rör till det och säljer i pappas fiskvagn

Kunden har alltid rätt. Och är det något som inte passar får Susanna Ivermo ändra i sitt recept. – Att experimentera är det roligaste av allt, säger hon.

ANNONS
|

Vi träffar henne i ett kök på Backamo. Det är här hon gör bakelser, rullar, och röror, allt efter eget huvud, som sedan säljs i pappas fiskvagn.

– Jag skulle egentligen bli mäklare, men under tiden som jag pluggade fick jag en dotter, och när pappa öppnade i Ljungskile, började jag hos honom.

Pappa heter Christer och halkade in i fiskbranschen på ett räkskal en gång i tiden. För tre år sedan etablerade han sig i Ljungskile och nu jobbar han och Susanna sida vid sida. Christer Ivermo skulle gärna öppna i Uddevalla också, om han hittar rätt lokal.

– Det går jättebra, vi känner ju varandra utan och innan, säger Susanna och beordrar pappa att ta hand disken.

ANNONS

Med tiden har hon, som är för otålig för att själv fiska, tagit fram egna recept.

– Sen har vi testat dem på kunderna, ibland får jag göra om, ta bort eller tillsätta något. Nu senast har jag gjort en hjortronsås som passar bra till varmrökt lax, berättar hon och rör för hand ihop en smarrig kräft- och räkröra.

Pepparrot

Den ska bli en Ljungskileröra, som hon lägger på tunnbröd tillsammans med kallrökt lax, och en sträng pepparrotsvisp.

– Pepparrot är gott till allt!

Kunderna är som gamla vänner. Ibland kommer de med bullar, ibland frågar de om maken redan har handlat.

Och bor man i Ljungskile kan man inte fråga efter Skagenröra, så Susanna komponerade en egen variant, Ljungskileröra. Skaparlusten har nog gått i arv efter mamma.

– Hon bjuder aldrig på samma rätt två gånger. När jag ber att få något som hon serverat förr säger hon ” hur var det jag hittade på den då?”. Det är ständiga experiment.

Tugga tuggummi

För egen del kan Susanna bara komma på ett laxrecept som inte funkade, ”det blev som att tugga tuggummi”.

Annars bjuds det på fisk flera gånger i veckan hemma i det egenhändigt ritade huset vid Emaus.

ANNONS

– Ibland kommer det mammor och köper en liten bit fisk till barnet, men ingenting till sig själva. För man ska ju lära sig att tycka om fisk, ler hon.

Det problemet har i alla fall inte Sianna, 1,5 år. Det kanske blir hon som blir tredje generationen fiskhandlare.

Piggvar är den absoluta favoriten. Och den behöver inte krånglas till. Klipp bort huvud och fenor. Tillaga fisken i ugnen i 150 grader, eventuellt kan du snitta den på ett par ställen och fylla med pepparrotssmör. Stek 1 kg fisk cirka en timme, halva tiden för hälften så stor firre.

ANNONS