Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_DSC0004
Vit käpp=visa hänsyn. På lördag startar Synskadades Riksförbund Bohuslän sin kampanj "Gata för alla". Då delar de ut både godis, små barnböcker och annat informationsmaterial.

Synskadade vill lära oss käppvett

På lördag startar informationskampanjen "Gata för alla". Då är Synskadades riksförbund ute på sta´n och lappar felparkerade cyklar och andra hinder i gatumiljön.

På lördag kan du få en gul parkeringspåminnelse på din cykel när Synskadades Riksförbund (SRF) Bohuslän är ute och informerar om hur man visar "käppvett". Cyklar och reklamskyltar, så kallade gatupratare, kan vara en olycksfallsrisk för synskadade om de står i vägen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi vill uppmana allmänheten att hjälpa till att göra gatan tillgänglig för alla, säger Camilla Svensson, verksamhetssamordnare på SRF Bohuslän.

Sju av tio svenskar vet inte att den vita käppen används av personer som har nedsatt syn eller inte ser alls. Käppen används både för att känna sig fram längs gatan och som en signal till människor att visa hänsyn.

– Det blir alltfler obevakade övergångsställen där du ska ha ögonkontakt med föraren och det säger sig självt att vi inte kan ha det. SRF jobbar för att den vita käppen ska vara ett stopptecken och att det ska vara straffbart för bilister och cyklister att inte stanna, säger Camilla Svensson.

Förra året gjordes en undersökning bland synskadade som visade att fyra av tio inte vågar sig ut i trafikmiljön, eftersom de tycker att den är för osäker och farlig. Dessutom är det svårt som synskadad att få ledsagare, berättar Camilla Svensson.

Själv har hon en ledarhund, men vid obevakade övergångsställen är hon helt beroende av sin hörsel.

– Hunden stannar vid vägkanten, men det är jag som får säga till honom när det är fritt att gå. Jag går inte förrän jag hör att bilen står still.

Ett annat inslag i gatumiljön är personer som går med paraply eller tittar på sina mobiltelefoner. Flera gånger har det hänt att någon gått rakt in i Camilla.

Kampanjen "Gata för alla" pågår till och med den 15 oktober, som är den internationella Vita käppens dag.

MEST LÄST