En i taget. Viktigast för att undvika skador är att inte hoppa flera samtidigt menar Alexandra Gahnström, barnförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.
En i taget. Viktigast för att undvika skador är att inte hoppa flera samtidigt menar Alexandra Gahnström, barnförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Så fixar du säkerheten kring studsmattan

Varje år åker drygt 6000 barn till akuten med skador som orsakas av studsmattehoppning. Enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa tycks anledningen till skadorna vara föräldrarnas bristande säkerhetstänk.

ANNONS
|

Antalet studsmatteolyckor har mer än tiodubblats sedan början av 2000-talet. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa. Sex av tio föräldrar till barn mellan 4 och 14 år har någon gång varit oroliga över sina barns säkerhet när de hoppat studsmatta utomhus.

– Den ena anledningen är att det är fler studsmattor i trädgårdarna i dag. Den andra är att det inte finns ett helt utvecklat säkerhetstänk bland föräldrarna, säger Alexandra Gahnström, barnförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Att studsmattans popularitet ökar tror hon är en kombination av att hoppandet innebär fysisk aktivitet, samtidigt som det är något lekfullt.

ANNONS

– Det är lite som parkour, det blir både en tävling och en utmaning, säger Alexandra Gahnström.

Enligt undersökningen uppger åtta av tio föräldrar att de brukar ha skyddsnät runt studsmattan, och drygt sju av tio brukar använda ett vadderat ramskydd som täcker fjädrarna. Närmare sex av tio föräldrar ser till att studsmattan står på ett stabilt och stadigt underlag, medan bara drygt en av tio förankrar studsmattan i marken.

– Det viktigaste är att man inte låter flera barn hoppa samtidigt. Man bör vara max två åt gången. Ramskyddet är också oerhört viktigt, och att det håller tätt mellan matta och fjädrar, säger Alexandra Gahnström.

Är det verkligen bara barn som skadar sig?

– Nej, det händer även föräldrar. Kanske när man ska testa att göra den där volten man gjorde för 20 år sedan, säger Alexandra Gahnström.

Arvin Yarollahi är verksamhetschef för ortopedkliniken på NU-sjukvården och har nyligen skaffat studsmatta till sina barn efter många års nej.

– Det är en säsonggrej. Barnen står ju och väntar på att det ska bli sommar. Jag förstår om föräldrarna inte kan stå emot, säger han.

Om antalet skador har ökat just i Uddevalla är inget man undersökt.

ANNONS

– Däremot brukar vi se en ökad frekvens av frakturer runt armbåge och handled när man plockar fram studsmattorna, säger Arvin Yarollahi.

Att helt avstå från studsmattan tror han inte är lösningen. Att få ut barnen utomhus är viktigt, men det är även säkerheten.

– Mina fyra gyllene regler till barnen är att nätet är stängt, att man inte hoppar flera tillsammans, inga strumpor eller skor på och att man inte tuggar på något när man hoppar, säger han.

Så undviker du skador

Ställ studsmattan fritt och stadigt på plan mark, med minst två meter till träd och byggnader.

Lär barnen att kliva av mattan lugnt. Många skador sker när de hoppar av mattan och landar på marken.

Skaffa ett säkerhetsnät, men glöm inte att stänga till öppningen.

Se till att det inte finns stenar, möbler eller andra föremål runt mattan som barnen kan skada sig på om de faller av.

Hoppa inte fler än två åt gången. Många skador beror på att barnen krockar under hoppandet.

Små barn ska inte hoppa utan övervakning.

Hoppa inte när det är blött. När studsmattan är hal ökar risken för olyckor.

Uppmana barnet att vara försiktig med volter och tricks.

Källa: Trygg-Hansa, MSB

ANNONS