Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/22
ANNONS ▼

TA EJ DENNA

När Trafikverket avgör Lysekilsbanans framtid den 18 februari påverkar det inte Björn Helgessons motionspromenader med Wiggo. Men många skulle sörja en nedläggning.

Varken han eller brorsan Ulf behöver oroa sig för framtiden efter många års framgångar med Rixöbryggan, fabrik i USA och annat. Den här morgonen träffar vi dem båda på morgonpromenad, fast på helt olika ställen

Bohusgjuteriet AB är ett familjeföretag som grundades redan år 1947 av Helge Hansson. Han startade tillverkning av plattor till trädgårdsgångar och trottoarer. På 1970-talet renodlades tillverkningen till flytbryggor, småbåtshamnar och andra flytande anläggningar.

Produkterna har sålts till en stor del av världen med transport har via sjöfart och även tåg. Fabriken ligger intill havet i Rixö, bakom Brastad centrum, och mår väl där.

– Vi har ett 30-tal anställda. Verksamheten går för fullt, säger Ulf Helgesson vars far Helge startade Bohusgjuteriet som sonen Tomas numera har huvudansvaret för.

Och Brastad med drygt 2000 invånare verkar gå som tåget. Problemet är i stället själva tåget. Lysekilsbanan, som Lysekils hamn tidigare försökt rädda. Rälsen har fått förfalla så 40 km i timman varit maxhastighet, när Västtrafik med sommartrafik närt hoppet om framtida spårbunden trafik till Lysekil.

Nu kan alltihop hamna i malpåse och då är frågan vem som vill ta över tågtrafiken?

– Det borde inte få hända. Tågtransporter är vitala och bra för framtiden, säger Ulf Helgesson och nämner banans betydelse historiskt för både Rixöbryggan och stennäringen.

Men Brastad står inte och faller med Lysekilsbanan.

Inte Rixöbryggan heller, som ju kan exporteras från Lysekil hamn ut över havet.

– Men samhället mår bra av att utveckla järnvägen. Både näringsliv och miljön kan må bra av det. Tåget hade betydelse för Brastads tillväxt, menar Ulf.

I centrum ligger Husqvarnafabriken som en tung spelare med många anställda i Brastads näringsliv. Till och med skylten på fabriken ger lyster åt samhället.

Det är väl inget som varken butikschefen på Coop, Katrin Källman, eller Gerhard Svensson på den stora Ica-butiken tänker på när de kommer tidigt på morgonen för att låsa upp dörrarna åt kunderna. Tillsammans omsätter de mellan 80 och 90 miljoner kronor och har 23 anställda.

Så vem har sagt att inte matbutiker bygger samhället starkt?

Här i Brastad sker det under järnhård konkurrens. Ica-butiken har haft en bra omsättningsökning, berättar Gerhard, som själv började sin butikskarriär i Kungälv och nu oroar sig för hur glesbygdshandeln ska klara kraven på att byta ut freonfyllda kylar och frys.

– Bara här hos oss talar vi om en kostnad på fem miljoner kronor.

Gerhard har drivit Saga Hemköp i Vänersborg, Ica i Floda, Kallebäck och Bergsjön och tycker att banknärvaro är guld.

– Här gick luften ur samhället lite när både SEB och Swedbank lade ner sina kontor, säger Gerhard som för några år sedan blev kändis som Ica-handlare av att ta strid för lokalt producerad mjölk.

I andra ändan av samhället, intill idrottsplatsen Husqvarna Arena, samlas PRO-pensionärer för att spela boule. Det gör de nästan hela året.

– Det kan bli tre gånger i veckan, berättar inbitne boularen, Ture Alexandersson.

.

 

 

Kompletterande fakta

När Trafikverket fattar sitt beslut om Lysekilsbanan kan det bli så att man river upp kontaktledningen och tar bort växeln i Smedberg. Vem vill då köra tåg?

Naturligtvis finns det fler företag i Brastad än dem vi nämnt här. Till exempel Sitty Möbler, liksom Auto Experten eller industriaktiebolaget Korp & Son med 40 anställda (2016) som tillverkar slamsugare, högtrycks - spolare, släp och kärror,

Vi kunde räkna till fyra skyltar för olika frisörer. Enligt uppgift finns det fler.

Om H-fönstret ska räknas till Brastad eller till Lysekil är lite oklart. Men dess registrerade adress är Gåseberg i Brastad och företaget hade 88 anställda 2016, omsatte 184 miljoner och visade resultat på 1,5 miljoner.

Ulfs underbara resa
Se mer från - Ulfs underbara resa
MEST LÄST