Dagens hjälte. Taxichaufförens insats räddade livet på en ung kvinna som på lördagsnatten råkat ut för en trafikolycka.
Dagens hjälte. Taxichaufförens insats räddade livet på en ung kvinna som på lördagsnatten råkat ut för en trafikolycka.

Taxi-Kjell hjälte i bildrama

Dagens hjälte heter Kjell Magnusson och kommer från Ljungskile. Hans insats räddade livet på en kvinna som råkade ut för en svår trafikolycka i helgen. – Det var 13 minusgrader och hon låg livlös på marken när jag fann henne, säger Kjell.

ANNONS
|

Kjell Magnusson jobbar som taxichaufför och fick på fredagskvällen en körning från Lyckorna brygga mot Stenungsund. Eftersom några i sällskapet skulle till Västerlanda tog han gamla E 6, länsväg 650, mot Ucklum.

– Vid kommungränsen mellan Uddevalla och Stenungsund såg jag sladdspår i snön som ledde ut i terrängen. Det fanns varken varningstrianglar eller blåvita polisband på platsen så jag funderade lite på vad som kunde ha hänt, säger Kjell.

Efter att ha lämnat sina passagerare vände Kjell hemåt. Men i stället för att köra ut på motorvägen bestämde han sig för att ta samma väg tillbaka.

– Jag fick en ingivelse om att det inte stod riktigt rätt till, säger han.

ANNONS

Att hitta spåren var inte helt lätt. Kjell körde förbi platsen och fick vända åter. När han väl hittade rätt hade det gått över 40 minuter sen han såg dem första gången.

Det var becksvart och 13 grader kallt. Först när Kjell fick igång lampan som går att koppla till taxins cigarettändare såg han den totalkvaddade bilen under en gran.

– Jag gick dit och försökte se om det fanns någon i bilen men den var tom. Jag började ropa och efter några minuter hörde jag ett svagt rop på hjälp.

En bit bort upptäckte Kjell något som han trodde var ett bilsäte som slungats ur bilen. Det visade sig vara bilens förare, en ung kvinna som färdats ensam.

Kjell larmade SOS och inom cirka tio minuter var Jörgen Simonsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Stenungsund, på plats.

Eftersom kvinnan kastats ut ur bilen och hennes skador var okända vågade han inte flytta på henne. I stället fick han försöka hålla henne varm med hjälp av filtar.

– Hon var kontaktbar men svårt chockad och hade aldrig kunnat larma på hjälp själv, säger Jörgen Simonsson.

Kvinnan fördes med ambulans till Kungälvs sjukhus. Räddningsarbetet på platsen pågick i en timme. Under den tiden passerade, enligt Simonsson, inte en enda bil.

ANNONS

– Det här är ingen trafikerad väg. Särskilt inte nattetid. Den här kvinnan hade verkligen änglavakt, säger Simonsson.

Hur lång tid hon legat där ute är det ingen som vet. Från den tidpunkt då Kjell först upptäckte spåren tills ambulansen kom gick det minst en timme.

I dag är Kjell glad över att han bestämde sig för att undersöka olycksplatsen ordentligt.

– Tänk om jag dagen efter hade fått läsa att en kvinna frusit ihjäl efter en olycka, säger han.

Under söndagen kontaktades Kjell av kvinnans pappa.

– Han var otroligt tacksam och sa att dotterns skador inte var så allvarliga. Det känns fantastiskt bra, säger Kjell.

ANNONS