Thomas Bodström: Martin Saliba borde ha frikänts

Hovrätten borde inte ha dömt Martin Saliba för trippelmordet. Det säger förre justitieministern Thomas Bodström till GT, dagarna före hans bok om rättsfallet släpps.

ANNONS
|

Det var den 7 mars för nästan exakt två år sedan som tre personer hittades mördade i Uddevalla.

I den efterföljande rättsprocessen dömdes Mark Saliba till livstidsfängelse, medan hans yngre bror Martin friades i tingsrätten.

Men hovrätten gjorde en annan bedömning, som dömde även Martin Saliba till livstids fängelse. Innan domen hade avkunnats hade han dock hunnit fly landet.

LÄS MER: Trippelmördaren utlämnas inte till Sverige

Det uppmärksammade mordfallet och rättsprocessen som följde har nu blivit föremål för en bok skriven av förre justitieministern Thomas Bodström (S) och journalistenLars Olof Lampers.

Och Thomas Bodström anser att Martin Saliba aldrig borde ha dömts i hovrätten, rapporterar GT.

ANNONS

– Jag skulle säga så här: Det är precis på gränsen och jag tycker nog att han borde ha frikänts i hovrätten. Jag påstår inte att det är ett justitiemord och det finns starka bevis mot honom, men jag tycker inte att det finns riktigt, riktigt tillräckliga bevis för att det helt ska kunna uteslutas att han faktiskt bara kan ha varit i närheten utan att skjuta, säger Thomas Bodström till GT.

Thomas Bodström, som efter att han lämnade riksdagen 2010 skrivit flera böcker och även arbetat som advokat, menar att Martin Saliba kan ha varit ovetande om broderns avsikter när de gav sig av för att träffa de två av mordoffren. Han kan kan ha trott att de bara skulle skrämma dem, och att Mark Saliba sedan var den som avlossade skotten, menar Thomas Bodström i intervjun med GT.

Boken, som heter "Svenska brott. Trippelmordet i Uddevalla", är den andra i detvå författarnas serie om uppmärksammade svenska brottsfall. Den första rör styckmordet på en 20-årig kvinna i Boden2013.

Martin Saliba sitter för närvarande frihetsberövad i Libanon, som vägrat lämna ut honom till Sverige. Istället ska hans skuld prövas där, i en rättsprocess som pågår just nu.

FAKTA: Trippelmordet

Lördagen den 7 mars 2015 hittades tre personer, två unga män och en 18-årig kvinna, mördade i Uddevalla.

Tingsrätten dömde Mark Saliba, nu 24 år, till livstids fängelse för mord. Hans yngre bror Martin Saliba, nu 23 år, friades.

Domen överklagades till hovrätten, som dömde båda bröder för inblandning i mordet, till livstids fängelse. Vid sista rättegångsdagen infann sig inte Martin Saliba, som befarades ha flytt landet.

Sommaren 2016 blev det känt att han uppehöll sig i Libanon. Begäran att få honom utlämnad avslogs av libanesiska myndigheter.

Just nu pågår en rättsprocess mot Martin Saliba i Libanon.

ANNONS