Uddevallaättling. Svensk-amerikanen John Burt från Salt Lake City är en av deltagarna i Allt för Sverige. Resan och mötet med en släkting betydde mycket för honom.
Uddevallaättling. Svensk-amerikanen John Burt från Salt Lake City är en av deltagarna i Allt för Sverige. Resan och mötet med en släkting betydde mycket för honom.

Tortyr och häxbränning i Johns släkt

Svensk-amerikanen John Burt är en av deltagarna i tv-serien Allt för Sverige. Hans förfader var borgmästare i Uddevalla på 1600-talet och använde sig av både tortyrmetoder och häxbränningar.

ANNONS
|

En av årets deltagare i Allt för Sverige är juristen och mormonen John Burt, som har rötter i Uddevalla. Och inte vilka rötter som helst. Tio generationer tillbaka var hans förfader Anders Larsson Uddevallas borgmästare under drygt 30 år.

Anders kom från Gränna och flyttade till Bohuslän, där han påbörjade sin karriär som skatteindrivare.

– Han jobbade för den mäktige greven Per Brahe och gjorde stor succé för att han var så effektiv. Anders var omtalad för att vara både girig och orättvis, säger Christer Åkerlund, producent på Meter Television.

1665 blev Anders Larsson vald till borgmästare i Uddevalla, som utvecklades starkt under hans tid. Han byggde ett nytt rådhus och han blev stadens störste skeppsredare. Han startade ett tobaksspinneri och var också delägare i ett sågbruksföretag. Men han blev mer och mer tyrannisk.

ANNONS

– Han hade en nyckelroll i häxbränningarna i området. Han använde sig också av tuffa tortyrmetoder. Dansk lag gällde fortfarande och tortyr var lagligt.

Anders Larssons dotter Elsa gifte sig med advokaten Samuel Reuterberg, som var faderns raka motsats.

– Han var generös och hjälpte fattiga bönder utan ersättning. Det var intressant för John Burt att få reda på, eftersom han själv är advokat, säger Christer Åkerlund.

John Burt bor i Salt Lake City i Utah, där han har en egen advokatbyrå. Han har även ett kontor i Kalifornien och tycker själv att han är ett typiskt exempel på "The American Dream". Han växte upp i en familj där föräldrarna fick arbeta hårt för att få det att gå ihop ekonomiskt. Han bestämde sig tidigt för att han inte ville ha det så som vuxen.

– När våra förfäder kom hit från svåra förhållanden behövde de ha någon slags visioner och drömmar om att kunna bli oberoende. Och det fanns många möjligheter till det. Det är det vi menar med "The American Dream".

Det var Johns farfars farfar Axel Backman som utvandrade till USA 1870. Han kom från en fattig familj och arbetade inom den svenska flottan. Han mönstrade av i Louisiana och hamnade till slut i Utah.

ANNONS

Axels mamma var döpt mormon i Sverige och Axel döpte sig nu i mormonkyrkan, där han också träffade sin fru.

– Hon hade kommit ensam från Sverige som 16-åring. Hon hade blivit döpt i Sverige, där mormonerna var förföljda precis som i USA. De var tvungna att hålla sin tro hemlig, säger John, som själv är mormon.

– Min tro är i allt jag gör. Det är mer än att bara gå till kyrkan på söndagar. Vi försöker leva ut principerna varje dag. Vi beter oss inte underligt, utan håller det tyst inom oss själva.

Från början var det Johns dotter som anmälde sig till uttagningen för tv-programmet. För skojs skull anmälde sig John också och det blev han som fick åka till Sverige för första gången i sitt liv.

– Naturen var underbar, så mycket grönare än vad jag har erfarenhet av från USA och det fanns så många vattendrag. Sverige var helt unikt. Alla människor jag mötte var vänliga mot mig, säger han.

Att träffa en svensk släkting var också speciellt för John.

– Det var överväldigande, nästan obeskrivligt. Jag hade ingen aning om vem han var och språket var en barriär, men när jag omfamnade honom kändes det som om han var en bror. Vi fick en sådan fin kontakt. Det var ett stort ögonblick för mig.

ANNONS

John har daglig kontakt med de andra nio deltagarna på facebook. Resan till Sverige betydde mycket för honom.

– Det är ett av de få tillfällen i livet som du fortsätter att återuppleva i dina tankar, säger han.

ANNONS