Trafikkaos fortsätter nästa år

Flera gator i centrum byggs nu om på olika sätt och det påverkar trafikflödet. Vissa avsnitt blir inte klara förrän nästa höst.

ANNONS
|

Det är inte bara Kungsgatan och torget som grävs upp i Uddevalla. Nära Kampenhofs resecentrum är det begränsad framkomlighet på Bastiongatan flera veckor fram över. På andra sidan Willysrondellen blir inte Lagerbergsgatan färdig förrän hösten 2019.

Bilförare lär märka av köbildning under högtrafik och gående möts av avstängda övergångsställen.

– Under byggtiden är det förstås en olägenhet för trafiken. Det kan gå långsamt att ta sig fram även om gatorna inte är totalt avstängda, säger Anders Löfström, gatuingenjör, Uddevalla kommun.

I en del fall måste trafiken ledas om. Husbygget i kvarteret Sundberg påverkar till exempel Lagerbergsgatan av och till under hela byggtiden som beräknas pågå till sommaren nästa år.

ANNONS

"Lite tjorvigt"

Där efter behöver Lagerbergsgatan repareras. Trottoaren kommer troligen att breddas för gående och cyklister. Det är en prioriterad grupp bland trafikanterna i centrum som man då passar på att underlätta för.

Det arbetet är beräknat till nästa höst.

– Där kan vara lite tjorvigt fram till dess.

På kvarterets andra sida kommer Lilla Norrgatan troligen att vara stängd för biltrafik åtminstone under det närmaste halvåret.

Bygget av gång- och cykelvägen på Bastiongatan har pågått några veckor. Snart ska sträckan asfalteras. Men innan dess bygger kommunens Trafik- och förvaltningsavdelning en mittrefug och ett upphöjt övergångsställe.

– Gatan blir smalare och syftet är att göra den säkrare, fortsätter Anders Löfström.

Första veckan i november ska allt vara klart där. Om inte allt för mycket regn hindrar asfalteringen.

Ny trottoar på Trädgårdsgatan

En sträcka som väntat ett tag på ny beläggning är Södra Hamngatan. Inom ett par veckor kommer den att få ny asfalt, tillsammans med en anslutande bit av Stora Hellevigsgatan fram till Södergatan.

– Det tar ungefär en vecka.

För övrigt beräknas Torggatan och Stora Nygatan öppnas för trafik förbi Kungstorget om ett par veckor. Ungefär då blir det i stället trafikhinder på Trädgårdsgatan, som ska få ny trottoar.

– Vi kan ju inte vara säkra på att det inte blir fler gatuarbeten på ett tag. Tillfälliga avbrott i trafiken uppstår ju till exempel när vattenledningar måste lagas, förklarar Anders Löfström.

ANNONS

På Sörkällegatan har det några dagar varit stopp för all trafik i höjd med Båkgatan just på grund av ett sådant reparationsarbete.

ANNONS