Trippelmördaren hoppas på nya uppgifter

Martin Saliba dömdes till fängelse på livstid för trippelmordet i Uddevalla. Salibas försvarare Björn Hurtig arbetar nu för att kunna skicka in en resningsansökan åt trippelmördaren. – Vi har lite nya vittnesuppgifter, säger stjärnadvokaten.

ANNONS
|

Martin Saliba sitter just nu frihetsberövad i Libanon i väntan på att rättegången där ska starta mot honom.

– Det har inte hänt så mycket, det står stilla fortfarande, säger advokat Björn Hurtig och berättar att han inte riktigt vet vad det är som händer.

Saliba har en advokat i Libanon som företräder honom i den rättsprocessen.

Björn Hurtig företräder honom här i Sverige. Stjärnadvokaten tog sig an fallet efter att ha fått uppgifter som han tyckte var värt att kontrollera och hjälper nu den dömde mannen med en resningsansökan.

LÄS MER: Trippelmördaren får sin önskan igenom

Egna utredningar

Till sin hjälp har Hurtig en biträdande jurist och två utredare.

ANNONS

– Vi har jobbat mycket med det här, berättar Hurtig och fortsätter.

– Vi har genomfört en rad utredningsåtgärder och tycker själva att vi börjar få ihop till en resningsansökan. Vi har en sak till som vi måste göra som tyvärr inte vädret tillåter ännu. Men det ska vi göra.

Advokaten: Svag dom

Kan du berätta vad det är för utredningsåtgärder ni gjort?

– Nej. Eller vi har låtit, vi kan kalla det, förhöra människor. Vi har kontrollerat saker i förundersökningen som vi tycker är märkliga. Mot just Martin tycker jag att domen är väldigt svag och bygger mycket på spekulationer och antaganden och det har kommit upp mycket saker som man skriver som självklarheter i domen men som vi tycker att vi kan motbevisa. Det gamla vanliga utredningsarbetet har vi gjort.

LÄS MER:Sverige begär utlämning av trippelmördaren

För att få resning krävs det specifika omständigheter.

– Det är som att köra igenom en motorcykel genom ett nålsöga, det är väldigt, väldigt svårt, säger Björn Hurtig.

– Jag tillhör en av de som fått det några gånger.

Björn Hurtig har också nekats resning i flera mål men nu anser han att de har tillräckligt på fötterna för att jobba vidare med ärendet.

ANNONS

Hurtig fortsätter.

– Vi har lite nya vittnesuppgifter.

Hovrätten: Tillräcklig bevisning

Det har gått två och ett halvt år sedan de tre unga personerna hittades ihjälskjutna på Bävedalsvägen i centrala Uddevalla.

Misstankarna riktades snart mot bröderna Martin och Mark Saliba. Teorin var att morden var en hämnd för att Salibabrödernas pappa rånats.

Tingsrätten valde senare att döma storebrodern Mark Saliba till livstids fängelse medan lillebrodern Martin Saliba friades helt. Domen överklagades och hovrätten gjorde en helt annan bedömning är tingsrätten rörande Martin Saliba. De ansåg att det var bevisat att han var skyldig till inblandning i trippelmordet och dömde även honom till fängelse på livstid.

Hovrätten ansåg att "bevisningen mot bröderna är tillräcklig för att det ska anses styrkt att båda två var på platsen när skjutningarna ägde rum samt att det var någon av dem eller båda som avlossade skotten". De menade också att det finns bevisning för att bröderna tillsammans vidtog flera åtgärder före skjutningarna innan de åkte tillsammans till brottsplatsen.

- Vi är nöjda över att domstolen gått helt och hållet på vår linje, sa Viktoria Karlsson, en av två åklagare som arbetat med ärendet, efter att domen meddelades.

Flydde landet

Men eftersom Martin Saliba friades i tingsrätten kunde han röra sig fritt under hovrättsförhandlingen. När rättegången avslutades var Martin Saliba borta - han hade flytt landet.

ANNONS

En tid senare blev det känt att han gömde sig i Libanon. Han kunde snart gripas men libanesiska myndigheter meddelade att de inte skulle lämna ut honom till Sverige.

I stället startade de en egen rättsprocess mot honom. Libanon vill själva pröva Martin Salibas skuld i trippelmordet. Men som sagt, rättegången har ännu inte startats och nu var det ett år sedan han greps.

ANNONS