Studenter från Östrabo springer ut i Museiparken. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra).
Studenter från Östrabo springer ut i Museiparken. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra). Bild: Lasse Edwartz

Trots kampanjerna – flera sexistiska banderoller på studenten i Uddevalla

Byggbranschen har i flera år arbetat mot sexism på arbetsplatserna. Samtidigt har sexistiska banderoller på studentflak varit ett återkommande fenomen. Så också under årets firande i Uddevalla. Nu ryter branschföreträdare, aktivister och skolpersonal ifrån.

ANNONS
LocationUddevalla||

En bild visar en grupp unga män från bygg- och anläggningsprogrammet i studentmössor på ett lastbilsflak. Runtom hänger vita lakan med texten "Snuskbyggarna" och en text som hänvisar till en TV4-profil som åtalats, och sedermera frikänts, för våldtäkt. Denise Olsson Bergqvist, en av arrangörerna bakom Uddevalla pride, uppmärksammade flaket. Hon tog en bild och la upp den på sociala medier.

– Jag tänkte: är vi fortfarande här? För det här är ändå en diskussion som förts under flera år, särskilt förra året när det fanns flak med olika typer av budskap. Då tänkte jag att det kanske inte skulle vara lika stort i år. Men så var det det i alla fall, säger hon.

ANNONS
Denise Olsson Bergqvist la upp en bild på ett flak med sexistisk text på sociala medier.
Denise Olsson Bergqvist la upp en bild på ett flak med sexistisk text på sociala medier. Bild: Anna Orell

Hon säger att hon såg tre flak med syftningar på sexuella övergrepp.

– Jag tog en bild på denna. Sedan såg jag två stycken till som jag inte fick bild på. En stod det "vi pillar på både kvinnor och bilar" och på en drev man med metoo. Det var den typen av kränkande budskap, där man ser sexuella övergrepp som ett skämt, säger hon och lägger till:

– Allt som är referenser till övergrepp, våld mot kvinnor eller bara våld: man kan inte rättfärdiga det som ett skämt. Det handlar om sexism och normer.

Branschen driver kampanjer mot sexism

Pernilla Irewährn är chef för arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier i Fyrbodal. Samma dag som Uddevallas gymnasietreor tog studenten skrev hon en insändare i Bohusläningen under rubriken "Nej till sexistiska eller rasistiska studentflak i år".

– Jag blir väldigt besviken. Det här är ansiktet utåt, på våra gator, som visar vad byggbranschen är. Det är en reklampelare för de som söker till bygg- och anläggningsprogrammet, säger hon.

Sveriges byggindustrier jobbar mot sexism på arbetsplatser och på utbildningar, menar Pernilla Irewährn.
Sveriges byggindustrier jobbar mot sexism på arbetsplatser och på utbildningar, menar Pernilla Irewährn. Bild: Lasse Edwartz

Sveriges byggindustrier har, i vissa fall tillsammans med fackförbundet Byggnads, drivit kampanjer för att stoppa sexism på arbetsplatserna.

– Vi jobbar gemensamt. Vi vill vara en bransch som attraherar fler. Det är både facket och arbetsgivarorganisationen överens om och vi stöttar alla kampanjer som Byggnads har på det här området.

ANNONS

Irewährn tror att det enda sättet att sätta stopp för sexismen är att få in fler kvinnor och tjejer på arbetsplatser och utbildningar.

– Jag tror att det blir lite speciellt med ett kön som dominerar en hel bransch. Här gör man sig rolig på andras bekostnad för att man är en homogen grupp. Det är alltid svårt att motverka det. Det enda sättet är om vi får en större variation på de som söker. Innan man får det är det svårt att få det att sluta.

"Vet inte om de inte tänker längre än näsan"

Östraboskolans bygg- och anläggningslinjes rektor, Ulf Sjöstrand, blir upprörd när han hör talas om flaket.

– Det är förfärligt och fullständigt vansinnigt att skriva så, säger han.

"Förfärligt", säger Ulf Sjöstrand, rektor på Östrabos bygg- och anläggningsprogram.
"Förfärligt", säger Ulf Sjöstrand, rektor på Östrabos bygg- och anläggningsprogram. Bild: Lasse Edwartz

Han menar att skolan arbetar aktivt med värdegrundsfrågor, både på temadagar och under det vardagliga skolarbetet.

– Det finns närvarande hela tiden. Vi arbetar med språkbruk och sådana här frågor. Någonstans får vi fortsätta med det här arbetet. Jag vet inte om eleverna inte tyckte att det var kränkande, om de inte tänker längre än näsan. Jag tycker att det är väldigt dåligt.

Sjöstrand säger också att lärarna var instruerade att ha större koll på flaken i år.

– Sedan är det så här att när eleverna har tagit studenten – då har de slutat skolan, säger Ulf Sjöstrand.

ANNONS

Pernilla Irewährn på Sveriges byggindustrier menar dock att kulturen inom byggindustrin har blivit mindre sexistisk med åren.

– Jag upplever att den har blivit mycket, mycket bättre. Det har kommit in fler ungdomar som inte har med sig de gamla attityderna. Vi behöver göra samma resa som industrin har gjort, med att plocka ner kalendrar och jobba med att alla ska vara välkomna, säger hon och lägger till:

– De har lyckats väldigt bra och i dag är det inte konstigt att en tjej söker till industriprogrammet, och i framtiden ska det inte vara konstigt att en tjej söker till bygg- och anläggningsprogrammet.

ANNONS