Trots vegotrenden - traditionellt och närodlat dominerar på påskbordet

Den vegetariska trenden syns inte så mycket på påskborden enligt konsumenter och handlare i Ljungskile. Däremot märks större efterfrågan på närodlat och närproducerat.

ANNONS
|

Det må finnas variationer mellan påskborden. En del vill ha vegetariskt, en del prinskorvar, köttbullar och lamm, andra drar åt fiskhållet med olika sorters lax och sill och annat som man får ur havet. Men det som är gemensamt för nästan alla är att vi äter ägg till påsk. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg sätter vi i oss 3 000 ton ägg under påskhelgen i Sverige vilket motsvarar ungefär 50 miljoner ägg. En vanlig vecka ligger den siffran på cirka 30 000 ägg. Butikschefen på Ica Supermarket i Ljungskile, Fredrik Engström säger att traditionen väger tungt.

– Vi ser inte att påskbordet ändrar sig nämnvärt. Vi har en nedgång på kött men den är inte specifik för påsken utan är snarare en allmän trend, säger han.

ANNONS

Däremot ser han en tydlig trend mot närodlat och lokalproducerat.

– Det efterfrågas till exempel närproducerad mjölk men också kött från trakten, säger Fredrik Engström.

Fler köper färdiglagat

Det som ökat mest är den färdiglagade maten i delikatessdisken med pajer, Jansson frestelse och andra färdiglagade rätter och röror.

– Man har mindre tid nu, det är mycket stress och då vill man gärna köpa sig tid genom att köpa färdigt, säger han.

I butiken flyter en stilla ström av kunder mellan hyllorna, en del med tunga vagnar och andra i något högre hastighet med en korg och några enstaka varor. Bertil Olausson och Gun Larsson från Ljungskile ska inte handla så mycket eftersom de ska åka bort under påsken.

– Det blir mycket fisk, kanske torskrygg eller lax. Vi försöker dra ner på kött för miljöns skull men jag skulle inte säga att vi drar åt det vegetariska hållet, säger Gun Larsson.

– Men skulle vi ha påskbord så skulle det bli ganska traditionellt, säger Bertil Olausson och söker medhåll från Gun Larsson som nickar.

Paula Sahlström från Ucklum satsar på mycket frukt och grönt.

– För barnen så blir det ju prinskorv, köttbullar men vi försöker styra över på mycket marint med lax och skagenröra och andra röror och så. Men det blir inte så mycket kött ändå, säger Paula Sahlström.

ANNONS

"En del tar tofu i stället för sill"

Ulrica Hasselberg från Ljungskile ägnar hela denna semesterdag åt att handla. Det är tredje butiken hon är på i dag.

– Vi ska göra så mycket god mat må du tro. Det blir sill som jag gör själv. Ganska mycket grönt med pajer med brysselkål eller broccoli och rödlök, jag har inte bestämt mig riktigt, säger Ulrica Hasselberg.

Hon berättar att hon tagit bort kycklingen från bordet efter att hon blivit varse hur illa många kycklinguppfödare behandlar djuren.

– Jag kan inte äta kyckling längre, säger hon.

På Coop i Ljungskile märker man inte heller någon särskild trend åt det vegetariska hållet för påskmaten. Butikschefen Ingela Karlsson säger att man däremot har ökat med produkter för vegetarisk matlagning de senaste åren.

– Det är väldigt mycket mer vegetariskt nu. En del tar tofu i stället för sill. Men det är inget för mig. Jag vill äta kött, säger Ingela Karlsson.

ANNONS