Måltidspedagoger. Petter Jonsson, Rita Svensson och Anethe Johansson representerade Uddevalla kommun när Livsmedelsverkets presenterade nya råd för måltider i förskolan.
Måltidspedagoger. Petter Jonsson, Rita Svensson och Anethe Johansson representerade Uddevalla kommun när Livsmedelsverkets presenterade nya råd för måltider i förskolan.

Uddevalla föregångare inom måltidspedagogik

Förskolorna i Uddevalla har arbetat strategiskt med måltidspedagogik under flera år. Arbetet har inspirerat Livsmedelsverket och nu finns måltidspedagogik med som en del av de nya råden "Bra måltider i förskolan".

ANNONS
|

Förskolorna i Uddevalla har just varit på turné med Livsmedelsverket. De nya måltidsråden har presenterats genom seminarier på flera håll i landet.

– Måltidspedagogik är inte en metod, utan snarare ett förhållningssätt där man möter barnen utifrån delaktighet och inflytande. Uddevalla är den första kommun som jobbat med detta på ett övergripande plan, säger Hanna Sepp, universitetslektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan i Kristianstad.

Hanna har forskat på måltidspedagogik i förskolan under många år och skrivit forskningsunderlaget till Livsmedelsverkets nya råd. Hon har också tagit initiativ till den pågående turnén.

Syftet med måltidspedagogiken är att få barnen att våga prova och äta mer av grönsaker och frukt, både av hälso- och miljöskäl. Alla sinnen används. Barnen får både lukta, smaka, känna och beskriva med ord.

ANNONS

– Vi har ett ganska unikt samarbete mellan kökspersonal och pedagoger och det är därför Uddevalla tas upp som ett gott exempel under turnén. Arbetet med måltiden i det pedagogiska arbetet går hand i hand med folkhälsomålen. Det har Livsmedelsverket tagit fasta på och vill sprida genom de nya råden, säger Anethe Johansson som är utvecklare på kostenheten i Uddevalla.

Under seminariet har deltagarna fått prova olika praktiska metoder som de sedan kan använda i sitt arbete ute på förskolorna.

– Vi gör till exempel kemiska experiment med avkok på rödkål, som vi doppar vita kaffefilter i. Sedan strör vi socker, salt, bakpulver och bikarbonat på. Det blir vackra mönster och så kan vi prata om varför färgen ändrar sig, berättar Anethe Johansson.

Förskolorna Bokenäs och Kreatören har särskilt fokus på måltidspedagogik. All personal har gått en utbildning och under de senaste veckorna jobbat mer intensivt med detta.

Barnen deltar i både odling, skörd och tillagning av grönsaker. Livsmedelsaffärer skänker frukt och grönsaker som inte kan säljas. De används i stället i förskolornas skapande verksamhet.

– Barnen får vara med kockarna i köket och vi jobbar med måltiden ute på avdelningarna. Där har vi en buffé där barnen själva hämtar maten, säger Rita Svensson som är chef för Bokenäs och Kreatören.

ANNONS

Under Livsmedelsverkets seminarier har hon representerat Uddevalla kommun, tillsammans med Anethe Johansson och förskolläraren Petter Jonsson, som var den förste måltidspedagogen i kommunen.

ANNONS