Nöjd. Läget är lugnare men Uddevalla Omnibus vill att bussförarna provar kroppskameror på frivillig basis.
Nöjd. Läget är lugnare men Uddevalla Omnibus vill att bussförarna provar kroppskameror på frivillig basis. Bild: Lasse Edwartz

Uddevalla kan bli pilotprojekt för kroppskamera

Väktare och kontrollanter har förbättrat arbetsmiljön för Uddevallas bussförare. En kamera på kroppen kan också hålla hot och våld borta från bussarna.

ANNONS
|

Sedan skyddsombudet på grund av hot och våld stoppade bussförarnas biljettkontroller har situationen förbättrats. Väktare och fler kontrollanter på bussarna är några åtgärder som satts in för att underlätta för chaufförerna.

– Det har varit väldigt lugnt den senaste tiden. Jag vill tro att det är de ökade biljettkontrollerna på fler tider som har haft effekt, menar Alf Gillberg(S), ordförande i Uddevalla Omnibus styrelse.

Bussbolagets vd håller med.

– Vi har haft väktare på vissa hållplatser och linjer, samt utökade biljettkontroller som kommer att pågå till mitten av december, säger Claes Burman Barkebo.

Inga fler rapporter om hot och våld har kommit in från bussförarna sedan åtgärderna sattes in.

ANNONS

– Det känns väldigt bra. För ingen vill ju vara på en arbetsplats där man råkar ut för sådant som våra förare fått utstå.

Nu ska resultaten av åtgärderna utvärderas.

Bekväm med kamera

En annan åtgärd som bussbolaget nu också vill pröva är att sätta kroppskameror på förarna. Västtrafik har tidigare prövat det på sina tågvärdar.

– Men personalen måste känna sig bekväm med att bära kamerorna på sig. Det är en förutsättning för att vi ska kunna testa det på bussförarna också, menar Anders Larsson, säkerhetsansvarig på Västtrafik.

I Stockholm har ett försök med kroppskameror på bussförare fallit väl ut. Vid ett par busslinjer där förarna varit särskilt utsatta för hot och våld testades kamerorna under några månader.

– Under den tiden hade vi inte en enda incident mot de förare som hade kamerorna på sig, säger Bengt Ohlin, säkerhetschef på Arriva, som även driver Pågatågen i Skåne.

Kamerorna hade en avskräckande effekt

Vid de aktuella hållplatserna satte företaget också upp skyltar om att bussförare kunde ha kamera på sig.

– Allt tyder på att kamerorna har en avskräckande effekt.

Från årsskiftet kommer Arriva att permanenta försöket i Stockholm. Anders Larsson tycker det är uppmuntrande inför ett liknande försök i Västsverige. Uddevalla kan bli ett pilotprojekt för kroppskameror på bussförare i Västtrafiks område.

ANNONS

– Jag har fått en förfrågan om hur många vi kan låna ut till Uddevalla Omnibus, berättar Anders Larsson.

Men innan försöket drar igång måste förslaget förankras hos bussförarna.

Bussbolagets ordförande tycker definitivt att kroppsburna kameror är värda att pröva.

– Det är ju en ganska ny grej, men jag tror att det kan vara en bra sak, säger Alf Gillberg.

ANNONS