Foto: Lasse Edwartz
Foto: Lasse Edwartz

Uddevallabo åtalas för våldtäkt mot flera barn

En Uddevallabo i 20-årsåldern har i dag åtalats, misstänkt för att ha våldtagit tre flickor, den yngsta 12 år. Han misstänks också för att ha försökt våldta en fjärde flicka, samt att ha misshandlat och hotat flera av dem.

ANNONS
|

– Jag skulle vilja påstå att han har en förkärlek för unga tjejer helt enkelt. Han har rört sig i såna kretsar att han kommer i kontakt med unga tjejer, barn alltså. Det verkar vara hans preferens, säger åklagare Robert Beckard.

Våldtäkterna och våldtäktsförsöket ska enligt åklagaren ha ägt rum från våren i fjol till januari i år, på olika ställen i Uddevalla. Tre av de drabbade flickorna har vid tillfällena varit 13 år gamla, en av dem tolv år. Flera av övergreppen ska ha skett i mannens bostad i Uddevalla, men vid några tillfällen även på andra platser, till exempel i mannens bil. En av våldtäkterna fullbordades aldrig, då flickan gjorde motstånd.

ANNONS

– Hon sparkar och säger nej flera gånger, han fortsätter försöka dra ner hennes byxor men lyckas inte, säger Robert Beckard.

Enligt åklagaren har flera av samlagen varit frivilliga från flickornas sida, men vid något tillfälle ska mannan ha "gått bryskt fram" och tjejen ska ha mått så dåligt efteråt att hon kräkts. Men oavsett om samlagen varit frivilliga eller inte gör det ingen skillnad eftersom lagen om våldtäkt mot barn är till för att skydda unga personer från att utnyttjas.

– En man som är 23 och en flicka i 12- eller 13-årsåldern, det är klart att de har svårare att freda sig själv. Det behövs i princip inget våld från en vuxen mans sida. Och det har hänt vid åtminstone ett tillfälle att han har köpt alkohol till dem och de har blivit berusade och han har utnyttjat dem.

Det var enligt Robert Beckard den 30 december som den misstänkte bjöd två av flickorna, däribland 12-åringen, på alkohol och sedan hade samlag med henne och försökte ha samlag med en 13-åring. Vid samma tillfälle ska han också ha skjutit båda flickorna på benen med en soft airgun. En av flickorna ska han dessutom ha hotat för att hon inte skulle berätta för någon. Det ska ha skett i början av januari i samband med att han förmått henne till oralsex och samlag och då ha sagt att om hon tjallar skulle hon få ett skott genom pannbenet och visat upp pistolen för henne.

ANNONS

Mannen misstänks också för hot mot en femte person, en äldre man. Han ska till en av flickorna sagt att han skulle döda mannen om denna letade efter honom.

Den åtalade mannen, som häktades i januari och har suttit frihetsberövad sedan dess, nekar helt och hållet till brott.

– Han vitsordar vissa händelser, till exempel går han med på att han vid ett tillfälle haft sex med en av flickorna men att han trodde hon var 16 år.

Det här åtalas mannen för

  1. Våldtäkt mot barn mot flickorna A, B och C, som vid tillfällena var 13, 13 och 12 år gamla.
  2. Försök till våldtäkt mot barn mot flicka D, som vid tillfället var 13 år.
  3. Övergrepp i rättsak mot flicka A, genom att hota skjuta henne om hon berättade för någon att de haft sex.
  4. Misshandel mot flickorna C och D, genom att skjuta på dem med en soft airgun.
  5. Olaga hot, mot en vuxen man, genom att berätta för flicka A att han skulle döda mannen.
ANNONS