Unikt växtfynd. Har du vägarna förbi den gamla varvsporten kan du få se det unika kvastgullriset vid järnvägsspåren.
Unikt växtfynd. Har du vägarna förbi den gamla varvsporten kan du få se det unika kvastgullriset vid järnvägsspåren.

Unikt fynd av kvastgullris

Vid den gamla varvsporten i Uddevalla växer kvastgulllris som annars bara finns i Nordamerika.

ANNONS
|

–Det är den tredje fyndplatsen i Sverige. Kvastgullriset har bara hittats två gånger tidigare i Sverige, vid en tipp och en vägkant i Gästrikland och Värmland, berättar Bo Eriksson, Föreningen Bohusläns Flora.

Det var Per Magnusson i Uddevalla Botaniska förening som strövade omkring på varvsområdet och tittade på växter. På "skräpmark" vid järnvägsspåret vid gamla varvsporten fick han se ett gullris som han inte riktigt kände igen och kontaktade Bo Eriksson.

–Alla känner nog till det kanadensiska gullriset som finns överallt, men det här såg inte ut som det vanliga gullriset. Vi tog kontakt med experter från Göteborgs universitet och nu är det konstaterat att det är ett kvastgullris, säger Bo Eriksson.

ANNONS

Stjälken med sina småblad ser ut som det vanliga gullriset, men istället för en vippa i toppen växer de gula blommorna i en plan kvast i toppen, beskriver Bo Eriksson.

Hur det kommer sig att en nordamerikansk växt frodas i Uddevalla går inte att slå fast. Det kan ha kommit fröer med någon transport till varvet.

–Men det är omöjligt att säga. Vi vet inte hur länge kvastgullriset har funnits där, säger Bo Eriksson.

ANNONS