Hendrik Hasewinkel och Ragnar Krefting har redan vuxit ur de befintliga lokalerna. I går anlände 10 000 flaskor som ska fyllas med det nya klordioxidmedlet.
Hendrik Hasewinkel och Ragnar Krefting har redan vuxit ur de befintliga lokalerna. I går anlände 10 000 flaskor som ska fyllas med det nya klordioxidmedlet.

Unikt medel stoppar sjukhusbakterie

Uddevallaföretaget Life Clean är på väg att lägga världen för sina fötter. Med ett nytt unikt medel som kan förhindra spridning av sjukhusbakterie. Och snart drar tillverkningen igång i stor skala.

ANNONS
|

Företaget bildades 2012 och startade i augusti ifjol med en pilotanläggning i Uddevalla. Nu är medlet patenterat och redo att ta klivet ut i stora världen.

Clostridium difficile-infektion, CDI, är den vanligaste vårdrelaterade infektionen i Sverige. Men nu tycks det finnas en lösning, ett medel som är klordioxidbaserat. Hittills har klordioxid främst använts för att döda bakterier i dricksvattnet och i badanläggningar.

– Vi har tagit fram en klordioxidbaserad lösning som är effektivare än något annat medel på att döda sporer. Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av allvarliga diarréer till följd av bakterien Clostridium difficile. I stort sett alla som drabbas insjuknar efter att ha behandlats med antibiotika på sjukhus. Minskad antibiotikaanvändning och förbättrad hygien i vården är de viktigaste åtgärderna för att minska antalet sjuka. Nu visar svensk forskning att en klordioxidbaserad lösning kan vara det första effektiva medlet för att få bort Clostridium difficile från sjukhusmiljön, berättar vd, Hendrik Hasewinkel.

ANNONS

Bakterien har en förmåga att bilda sporer. De kan överleva länge i omgivningen runt smittade personer och ökar därmed risken för att smittan sprids till andra. Smittproblematiken förvärras av att sporerna inte dör vid städning med befintliga rengöringsmedel, och därmed kan bli vilande i sjukhusmiljön. På så sätt har CDI ansamlats på ett antal svenska sjukhus och medfört allvarliga utbrott.

– Det här är ett jätteproblem i världen. Det finns siffror från 2013 som visar att bara i Europa dör 25 000 människor om året av CDI. Samtidigt ser vi en stadig ökning av multiresistenta bakterier. Vår marknad finns inte bara inom vården utan även inom livsmedelbranschen och djurhållning, säger Hendrik Hasewinkel.

Med stöd från Life Clean har Torbjörn Norén, hygienöverläkare vid Smittskydd och vårdhygien inom laboratoriemedicinska länskliniken på Universitetssjukhuset Örebro, genomfört en vetenskaplig studie som visar att en klordioxidbaserad patenterad lösning från Life Clean är mycket effektivt för att avdöda CDI. Enligt Torbjörn Norén visar resultaten på hur svenska sjukhus kan städas effektivare så att spridningen av Clostridium difficile kan minskas.

– Örebro är bäst i Sverige, om inte i hela Europa, på det här området. Resultatet av studien kommer att presenteras på en internationell mässa, International Federation of Infection Control, i mars, säger Hendrik Hasewinkel.

ANNONS

Enligt honom räknar man med att de personer i Sverige som drabbas, kostar samhället runt 320 miljoner kronor.

En av huvudägarna i bolaget är Ragnar Krefting, Ljungskile.

– När jag fick höra om hur stort problem det var från en av uppfinnarna, Staffan Sandström, och att det fanns en idé till en lösning att knäcka problemet med sporerna beslöt jag mig för att finansiera studien, som handlar om att rädda liv. Att få möjligheten att vara med på denna resa är fantastiskt spännande, säger Ragnar Krefting.

Den andre uppfinnaren är Calle Millinge, tidigare kemist på Astra Zeneca.

– Nu ligger den industriella tillverkningen i startgroparna samtidigt som marknadsdiskussioner med övriga nordiska länder pågår. Tillverkningen och huvudkontor kommer att ligga här i Uddevalla. Vi har inte skrivit kontrakt på tillverkningslokal ännu, men är på gång. Till en början kanske det kommer att sysselsätta 10-20 personer, men i sådan här tillverkning försöker man automatisera så mycket som möjligt, säger Ragnar Krefting.

ANNONS