Stabilt. Vi har rest oss ur askan som en spirande växt, säger Katharina ­Garcia Blüme.
Stabilt. Vi har rest oss ur askan som en spirande växt, säger Katharina ­Garcia Blüme.

Vårdcentralen som har vänt trenden

På ett år har Dalabergs vårdcentral gått från att vara nedläggningshotad till att vara en arbetsplats bubblande av energi. Läkartjänsterna är tillsatta, antalet listade patienter ökar och snart är det renovering.

ANNONS
|

– Vi har jobbat systematiskt och koncentrerat oss på att förbättra en sak i taget, säger Katharina Garcia Blüme, vårdcentralschef och eldsjälen bakom trendbrottet.

Hon är sjuksköterska till yrket med lång erfarenhet inom akutsjukvården.

När hon tillträdde i september 2015 vilade nedläggningshotet tungt över Dalabergs vårdcentral.

Ekonomin var på minus bland annat för att man inte hade några fasta läkare utan tillfälliga och dyra bemanningsläkare, patienterna valde bort Dalaberg och antalet listningar sjönk vilket gav mindre ersättning från Västra Götalandsregionen.

Till det kom att lokalerna är gamla och nedslitna. Och vilken arbetsgivare vill satsa pengar på upprustning på en verksamhet som är nära undergång?

ANNONS

– Jag var till Göteborg på controllingmöten regelbundet under hösten och våren för att redovisa våra resultat. Om vi hade fortsatt gå back, hade vi fått stänga som Åmål och Brastad fick.

Hur lyckades ni vända den nedåtgående spiralen?

– Jag frågade de bemanningsdoktorer som jobbade här förra hösten, om de kände någon som ville komma hit. Sedan spred sig ryktet att det var god stämning på Dalaberg och att personalen var kompetent och duktig.

– Så lyckades vi rekrytera först en fast doktor, sedan har den ena efter den andra kommit och nu har vi vänt trenden. Idag har vi fem fasta läkare med olika anställningsgrad. Det saknas en halvtids läkare och vi håller på att rekrytera en psykolog.

Tryggheten i att få möta samma doktor har bidragit till att tidigare patienter har listat sig på nytt, och förhoppningsvis känner de också av trivseln i arbetsgruppen, säger Katharina Garcia Blüme.

Energin har också ökat genom att patientbesöken planeras in på ett annat sätt vilket ger läkarna en mer varierad arbetsdag. Arbetsgruppen deltar i flera projekt och även forskning. Och snart ska lokalerna renoveras, kanske med start innan årsskiftet.

Torbjörn Erneholm, primärvårdschef för bland annat Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg, bekräftar allt.

ANNONS

– Frågan var om man kunde fortsätta driva Dalabergs vårdcentral med underskott. De fick några månader på sig och det har varit en väldigt positiv utveckling. Det blev en nytändning med en ny ledning som lyckades entusiasmera sin personal. Det gäller att få in en kärna med bra personer som kan locka andra, säger han.

Fakta: Uddevallas minsta

Dalabergs vårdcentral är Uddevallas minsta vårdcentral. Personalen består av 24 personer och här finns arabisk-, spansk- och engelsktalande. Det finns fem fasta läkartjänster och en läkarassistent. 6023 patienter var listade i september 2016, en ökning med 304 patienter sedan november 2015 (5719).

På vårdcentralen har en livstilsgrupp för arabisktalande kvinnor startat. Ett projekt ska kartlägga barn/ungdomars psykiska hälsa för att kunna ge rätt vård. En mailgrupp har startats för alla i området för att förbättra utomhusmiljön. Diabetessjuksköterskan forskar två dagar i veckan. Vårdcentralen är med i regionprojektet Prima, om stress.

ANNONS