”Vi har varit alldeles för mesiga”

Trots att tillstånd för skylten har saknats i ett år har kommunen inte gjort någonting. Först nu, tre veckor efter att Högsta förvaltningsdomstolen nekat prövningstillstånd, agerar man – men inte med rättsliga åtgärder.

ANNONS
|

Den 3 juni meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att skyltägaren nekas prövningstillstånd. Alltså har ärendet passerat alla instanser och betraktas formellt som olovlig. Men eftersom man i fjol nekades inhibition har den varit olovlig i ett år. Men kommunen har låtit den stå kvar ändå. Lisa Cronholm, tillförordnad bygglovschef, har inte varit med under hela ärendets gång, men vet att en överenskommelse har gjorts mellan parterna.

– Jag kan inte i detalj svara på varför, men vi har varit överens, säger hon.

De kom överens om att skylten kunde stå kvar tills den rättsliga processen var över.

– Vi har blivit lovade av kommunen att de inte ska vidta några åtgärder så länge ärendet ligger i rätten. Och vi har överklagat till Europadomstolen, säger Johan Johansson, delägare i företaget som äger skylten, Skyltkoncept digital AB.

ANNONS

Något som företaget tolkar som att den rättsliga processen inte är över.

Men kommunen agerar nu mot företaget.

– Vi kommer inom kort att skicka ett brev där vi skriver till ägaren att de har en vecka på sig att ta ner den. Gör de inte det kommer vi att ta ner den och skicka en faktura till dem, säger Cronholm.

Några övriga åtgärder kommer inte att vidtas. Det har sin bakgrund i att Samhällsbyggnadsnämnden i höstas beslutade att ägare till olovliga reklamskyltar inte skulle beläggas med vite.

– Vi hade en politisk diskussion och försökte få en enighet mellan majoritet och opposition. Vi vill ha en bra relation med våra företagare, de gnäller på oss jämt och säger att vi är så stränga, säger nämndens ordförande Gunilla Magnusson (MP).

Hur ser du på att den här skylten har fått stå kvar i ett år utan tillstånd?

– Vi har lite grann sett mellan fingrarna. Vi vill ju inte sätta dit våra företagare. Men efter att de fått nej till inhibition borde de ha tagit ner den redan för ett år sedan.

Både Trafikverket och länsstyrelsen anser att skylten är trafikfarlig. Är inte trafikanternas säkerhet viktigare än er relation med företagarna?

ANNONS

– Jo, det håller jag med om. Men det är väl ingen riktigt som har tagit tag i det. Jag kan inte skylla ifrån mig, men vi har väl sett mellan fingrarna. Jag får erkänna att vi har varit alldeles för mesiga i det här fallet.

ANNONS