Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/11
ANNONS ▼

Vildsvinen förstör åkrarna

Mjölkbonden Lena Olsson får allt tätare besök av vildsvin. De förstör och äter upp och hon måste ha ständig koll för att kostnaderna inte ska skena iväg. Men det är inte bara böndernas problem - avskjutningen måste öka, anser hon.

Det är en solig men blåsig dag när vi kommer till gården i Resteröds Ryr i Ljungskile. Här bor Lena Olsson i föräldrahemmet som hon tog över för tio år sedan. Nu har hon 60 - 65 mjölkande kor.

De första vildsvinen dök upp för några år. En del sköts av och därefter försvann de. Nu är de på gång igen och i större mängder än sist.

– Vid ett tillfälle i höstas såg jag åtta stycken grisar dra förbi nere i dalgången, säger hon och pekar.

I höstas kan verka långt tillbaka men vildsvin är nattdjur och därför ser vi dem sällan. Spåren är desto fler och Lena har till och med dagsfärska spår som hon kan visa.

LÄS MER: Vill få stopp på matning av vildsvin

Vi ger oss ut på slåttervallen där det växer som ska bli foder för korna till hösten. Timotej, ängssvingel och rödklöver.

Vildsvin gillar ekollon och det märks tydligt där ena vallen kantas av ekar. Här har de bökat runt fläckvis och kastat upp jorden, under jord är det kvickrot som de är ute efter. De gillar också sådant som ärtor, potatis, majs, bönor, vete och havre.

– Jag kan inte odla vad jag vill. Jag funderar på majs men om det bli mer gris, kan jag bara glömma det, säger Lena.

– Jag tror att det är en ensam galt som gått här, hade det varit fler hade det varit större skador.

Vi tar oss till vallen med dagsfärska spår, här syns både spår av klövar och mindre områden med gropar och uppkastad jord.

Det är inte bara det att vildsvinen förstör grödan med sitt bökande, jorden hamnar också i det som ska bli foder, ensilage, åt djuren. Lena förklarar:

– Om vi får jord med oss när vi skördar, förstörs ensilaget. Det blir en feljäsning och smörsyra istället för mjölksyra.

Det kan leda till att korna blir sjuka vilket kan påverka mjölken men också att mängden sporer i mjölken ökar vilket försvårar osttillverkningen. Bönderna riskerar ett kvalitetsavdrag på betalningen från mejeriet och i värsta fall, att mjölken inte godkänns.

Hittills har Lena inte fått några anmärkningar men hon måste hela tiden vara uppmärksam.

– Vi är inte fullt ut drabbade än men vi är på väg dit, säger hon.

Mindre partier kan sås om men risken är stor att de stora jordbruksmaskinerna förstör det som växer runt omkring. Lena har köpt en ringvält för att platta till den uppkastade jorden så att den inte kommer in i fodret. Att helt så om en av vallarna, skulle kosta 80 000 kronor.

Bökandet gör också att större stenar, som kan förstöra maskinerna, kommer i dagern.

Jakten är en viktig del för att hålla tillbaka vildsvinen.

– Om inte mina jägare jagar gris blir det inte bra för mig. Nu har jag jättebra jägare men jag kan inte bara lita på dem utan jag måste också själv vara vaken på var det finns gris. De är svårjagade, man kanske får en gris på sju nätters jakt.

Många jägare vill ha en relativt stor stam. Det handlar om jakten, köttet och själva naturupplevelsen. Och det är inte ovanligt att man utfordrar vildsvinen, en välnärd sugga föder fler kultingar.

Här måste något hända, säger Lena.

– Böndernas intressen måste vägas mot jakten. Det behövs en ökad avskjutning och minskad utfordring. I slutänden är det vi som får betala annars. Det handlar ju också om antalet trafikolyckor och att de kommer in i tättbebyggda områden och förstör.

LÄS OCKSÅ:

 

MEST LÄST