Vill få stopp på matning av vildsvin

Vildsvinstammen i Västra Götaland ökar stadigt och ställer till allt mer problem. Hur det ska hanteras är en het fråga och bönder och jägare är inte överens. En tvistefråga är utfordringen.

ANNONS
|

– Det är infekterat och en av de stora snackisarna i vår värld, det rör sig om otroligt stora belopp. Här kolliderar jordbruksintressena och jägarintressena, säger Jan Landström, ansvarig för jakt- och viltfrågor på LRF Västra Götaland.

Redan idag ställer vildsvinen till stora problem i exempelvis Skåne, Småland och Sörmland.

LÄS MER: Vildsvinen förstör åkrarna

– Norra och mellersta Bohuslän och västra Dalsland har än så länge bara sett början på allt som de kan åstadkomma, fortsätter han.

Att de är på gång är det ingen tvekan om. Så sent som för en vecka sedan uppehöll sig 20 vildsvin på vägen mellan Uddevalla och Frändefors, berättar Jan Landström, vars dotter såg dem.

ANNONS

Ett mått på ökningen är att antalet rapporterade trafikolyckor med vildsvin i Västra Götaland har fördubblats mellan 2013 och 2016, från 196 till 387 olyckor.

Hos bönderna ger sig vildsvinen på grödor som till exempel havre, vete, ärtor, bönor, potatis och slåttervall och eller så bökar de upp markerna i jakt på kvickrötter och mask.

Jan Landström jämställer dem med jordfräsar eftersom de bökar djupt och slänger upp stora jordkokor under sin framfart.

Särskilt illa är det om bökandet sker på slåttervallen som ska bli foder till djuren. Då riskerar jorden att följa med in i det blivande fodret och orsaka en slags feljäsning. När sedan korna äter fodret kan de dels bli sjuka dels kan det påverka mjölken så att bonden får kvalitetsavdrag på priset, berättar Jan Landström.

En förstörd slåttervall kan också göra att skörden uteblir i flera år.

LRF får många samtal från drabbade bönder och organisationen vill ha tydligare krav på jägarna.

– Jag har blivit kontaktad av många bönder. Ibland i ilska, ibland med konstruktiva förslag. "Nu är vildsvinen på väg hit, vad ska vi göra, hur ska vi jaga?" Men i många områden samarbetar bönder och jägare, säger Jan Landström.

En central fråga är utfordringen. Det är inte ovanligt att jägare överutfordrar vildsvin på sina marker för att få dem att stanna kvar, säger Jan Landström. Han hävdar också att det har förekommit att jägare skaffat vildsvin och släppt ut i områden där de inte funnits tidigare.

ANNONS

Vad vill ni göra?

– Det handlar om att hantera det på ort och ställe. Vi vill ha tydliga regler om när och hur man får utfordra vildsvin. Regeringen lade en proposition förra sommaren om att förbjuda delar av utfordringen men det ville inte jägarna och förslaget återremitterades.

Lars Bergdahl är ledamot i styrelsen för Svenska Jägarförbundet Västra Götaland väst och ledamot i styrelsen för Ljungskile jaktvårdskrets. Han vet att vildsvinen ökar i våra trakter men reagerar på att man ser utfodringen som ett problem.

– Jag tror inte att det förekommer i någon större utsträckning i vårt närområde utan det är en naturlig tillväxt. Det finns gott om mat och vildsvinen har inga andra fiender än jägaren. När de väl har börjat etablera sig i ett område går det snabbt. De får ju många kultingar också.

– De enda som kan hålla nere antalet vildsvin är jägarna.

Enligt regeringens proposition om vildsvin matar cirka hälften av jägarna vilt. Borde inte det inbegripa en del vildsvin?

– Det gör det självklart. Men hur stor andel det är har jag inget begrepp om.

LRF vill ha skärpta regler för utfodring. Vad tycker Svenska Jägarförbundet?

– Jag tycker inte att det behövs. Varför ska man utfordra? Det skulle vara för att få en stationär stam och därigenom en enklare jakt. Problemet är att en stationär flock ställer till problem för jordbrukaren och i så fall måste man också öka avskjutningen.

ANNONS

Skjuter ni av tillräckligt många idag?

– Det är det som alla klagar på. Inte här men nedåt Göteborg till exempel. På biblioteksmässan förra året kom massor av folk till vår monter och sa "ni måste öka avskjutningen". Där var de inne i tätbebyggda områden.

För att klara en ökad avskjutning kan det, menar Lars Bergdahl, behövas fler jägare än de som har jakträtt i ett område. Då ska jägarna lösa det, anser han.

Vem ska ta initiativet?

– En bonde som har bekymmer ska prata med dem som har jakträtten och säga att man behöver få mer avskjutet. Har de inte tillräckligt med jägare kan bonden föreslå att de bjuder in jägare utifrån.

LRF menar att era intressen kolliderar. Vad säger du?

– Jag förstår inte vad de menar. Det enda är att man inte har tillräckligt med jägare för den här jakten. Men jag har full förståelse för att vildsvinen skapar problem för bönderna här och var.

LÄS OCKSÅ:

Ökar med 30 procent varje år

Antalet vildsvin har vuxit från några hundra djur på 1980-talet till cirka 175000 djur 2014/2015. Trots en omfattande jakt ökar de med cirka 30 procent per år.

Vildsvinen orsakar stora skador på jordbruk, skogsbruk, hustomter och golfbanor. Vildsvin är det djur som orsakar störst skada på alla grödor förutom havre, där älgen är värst. 2014 förstördes 42 700 ton spannmål av vildsvin.

Under 2015 skedde drygt 4200 trafikolyckor med vildsvin vilket också innebar stora kostnader för samhället.

Antalet jägare som utfodrade vilt mellan 2009 och 2013 ökade från 41 till 55 procent.

När det gäller vildsvinsstammen anses utfodring generellt öka stammen. Enda sättet att begränsa den är jakt.

Källa: Regeringens proposition 2015/16:199 Vildsvin och viltskador

ANNONS