MEDBORGARFÖRSLAGET. En ny väg från Äsperöd till riksväg 44.
MEDBORGARFÖRSLAGET. En ny väg från Äsperöd till riksväg 44. Bild: Privat

Vill se ny väg från Äsperöd

En ny enkelriktad väg från Äsperöd till riksväg 44, det föreslår en Uddevallabo under onsdagens kommunfullmäktigemöte. Enligt förslaget hjälper detta både bullerkänsliga områden och sparar tid för trafikanter.

ANNONS
|

Medborgarförslaget presenteras i kommunfullmäktige under onsdagen och beskriver hur den nya vägen skulle kunna gå.

Från Rosenhälls äldreboende, via gärdena, över Bäveån och Kytevägen till Ramserödsmotet och ner via avfarten från riksväg 44 i riktning mot Vänersborg. Över Bäveån och Kytevägen ska det byggas en bro och korsningen vid Björbäcksvägen ska få en rondell för de trafikanter som skulle vilja vända om.

Detta skulle, enligt den boende på Äsperöd, kunna underlätta vibrationskänsliga områden som exempelvis sträckan mellan Österängens äldreboende och Äsperödsbron.

Minskad restid

– Jag bor i ett hus som står och skallrar i 15–20 sekunder efter att tyngre fordon kört förbi, och det har gett sprickor i husgrunden. Man kan ju fråga sig hur det ser ut även på andra håll, säger Per Byding.

ANNONS

I dag trafikeras Siegelhultsvägen av både skolbuss- som lastbilstrafik och vid byggnationen av Rydingsberg så beräknas den att öka ännu mer. För boende på Äsperöd skulle förslaget kunna minska restiden med 10 till 15 procent. Trafiken skulle kunna minska generellt och ge bättre förutsättningen för skolbussar och godstransporter skulle kunna nå riksväg 44 via denna nya utfart.

Kostnaden för förslaget är ännu inte utredd.

ANNONS