Vinnaren utsedd - så ska torget se ut

Gyllene musselskal med porlande fontäner på sommaren, som sveps in i virvlande dimma på hösten och som öppnas när vårsolen kommer. Det är det vinnande konstförslaget för Kungstorget.

ANNONS
|

Det var en enig jury och kultur- och fritidsnämnd som på torsdagen beslutade att förslag nummer 4 – Mya Uddevallensis, uppkallat efter en sandmussla som Linné upptäckte i Uddevalla 1746 – uppfyller alla krav för en konstnärlig attraktion på Kungstorget. Dessutom har man tagit intryck av de över 500 synpunkter som Uddevallaborna bidragit med.–Dels är det roligt att konstverket är förknippat med Uddevalla genom musslans namn, och dels att man genom att öppna och stänga musslorna efter årstid får ett aktivt torg, säger nämndens vice ordförande Monica Bang Lindberg (FP) innan hon sprättar upp kuvertet med det hemliga namnet på vem som står bakom konstverket.Det är konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström, ett gift par som gjort flera offentliga verk tillsammans både i Norge och Sverige – till exempel i Katrineholm, Norrköping, Kil och i Hyltena utanför Jönköping.–Förslaget uppfyller alla önskemål, allt från hållbarhet över tid till ljus och vatten och hög tillgänglighet, säger kommunantikvarie Carl Casimir.Av de övriga förslagen fick Bävepassagen ett hedersomnämnande för "djärv gestaltning".Förutom de gyllene musselskalen med vatten och den långa sittbänken föreslår konstnärerna trädrader som ramar in Kungstorget på alla sidor, och att kungastatyn flyttas till Hasselbacken. Trädraderna får godkänt, men inte flytten av statyn. Både Uddevallaborna, juryn och politikerna i nämnden vill ha kungen kvar på torget. Konstnärerna föreslår också att torget stensätts med ljusare stenrader i form av vågor.–Det får vi diskutera vidare med dem. Markstenen på torget ska sättas om främst för att det ska bli lättare att gå på för rörelsehindrade, säger Carl Casimir.Kommunfullmäktige har avsatt max 12 miljoner kronor för konsten, men konstnärerna själv beräknar kostnaden till sju miljoner förutom kostnader för ett teknikrum och arkeologiska undersökningar. Dessutom finns 30 miljoner kronor avsatta till ombyggnaden av torget. Socialdemokraterna har tidigare sagt att kommunen bara ska betala hälften av kostnaden för konsten på torget. Resten bör komma från till exempel näringslivet eller fastighetsägarna, för att få fler delaktiga i centrums förnyelse.–Det är ju redan taget ett beslut i fullmäktige och jag har svårt att tro att det att det tas ett annat beslut. Men det är inte klart förrän den nya budgeten antas, säger Annelie Högberg (S), andre vice ordförande.

ANNONS

Läs också: Tyck till om konsten på torget

Konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström har inspirerats av Uddevallas läge vid havet, av årstidsväxlingarna, av Snäckskalsbankarna, och av sandmusslan som Linné namngav efter Uddevalla för nästan 270 år sedan. Musslan har varit föda åt människan sen urminnes tider.Konstverkets fyra musslor med sina bronspärlor är öppna under vår, sommar och höst. Öppningen och stängningen vår och höst ger anledning till fest. Från maj till september är det ibland lugnt vatten och ibland sprutande fontäner och som inspirerar till lek. Höst och vår sveper dimma runt de belysta musselskalen när det är plusgrader och svag vind. Under vintern är de stängda musselskalen belysta. Sittbänken görs i Bohusgranit.

ANNONS