VM-yra, värmebölja och en riktig valrysare

Från reporterns filmklipp hörs det hänsynslösa dånet av när lågorna slickar sig upp mot skogen vid Bratteröd. Tanken att det här kommer sluta illa jagar jag bort för stunden. Istället organiserar jag arbetet. På en nyhetsredaktion får känslorna komma senare.

ANNONS

Valår och VM-yra till trots, när nyhetsåret 2018 ska summeras är det ändå vädrets våldsamma effekter som jag minns som starkast. Som den där söndagen i början av augusti.

Värmen låg som ett lock över Forshällaområdet precis som den hade gjort hela sommaren. Först såg det ut som en suddig synvilla orsakad av hetta hängande ovanpå asfalt. Sedan syntes röken, en pelare som steg mot skyn borta vid Bratteröd. Samtidigt som jag på avstånd hörde de första sirenerna slängde jag in kameran i bilen och körde mot redaktionen. Inom kort var bemanningen fyrfaldigad med reportrar som jobbade långt in på natten.

ANNONS

Skogsbranden i Bratteröd kom att bli årets mest lästa nyhet på bohuslaningen.se.

Tyvärr var det inte den enda terrängbranden i vårt område. Även på Orust och i Färgelanda slogs räddningstjänst och hemvärnet mot lågorna. Vattenbombning blev ordet på allas läppar. Brandmän från vårt område ställde in ledigheter och begav sig norrut för att bekämpa de stora bränderna.

Värmen och den medföljande torkan kom dessutom att ställa till det för lantbrukare i vårt område. Oron inför vinterns foderbrist var stor. I trädgårdar gulnade gräsmattor till följd av bevattningsförbud och grillarna stod oanvända efter att länsstyrelsen till slut utlyst totalt eldningsförbud. Bohusläningens rapportering om stormarna Johanne och Knud var också bland årets mest lästa.

Mitt i den dallrande sensommarvärmen var det också dags för valspurt.

Den politiska bevakningen är ett viktigt uppdrag för Bohusläningen. Trots sociala medier och andra kanaler är den moderna tidningen fortfarande många läsares viktigaste kontakt med politiken. Därför blev läsarens perspektiv särskilt belyst i artikelserien Din politik. Dessutom pratade vi med förstagångsväljare, väljare i socialt utsatta bostadsområden och väljare med utländsk bakgrund. Sjukvårdens framtida utmaningar, Bohusbanan och politikerporträtt var också sådant som rymdes i valbevakningen.

ANNONS

Och vilket spännande val det kom att bli! I flera av våra kommuner blev det maktskifte. I Uddevalla, Lysekil och Munkedal tog det lång tid innan de politiska partierna formerade sig och kunde presentera ett styre för de kommande fyra åren. Styren som Bohusläningen givetvis kommer att granska.

2018 var också året när Bohusläningen firade 140 år. I slutet av året uppdaterades Bohusläningens form med en ny sajt och ett nytt utseende på papperstidningen.

Nu är det dags för redaktionen att blicka framåt. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att 2019 bland annat kommer att innebära fler livesändningar. Sedan vill jag naturligtvis veta vad du vill ha mer av? Hör av dig till mig och berätta.

Tack för 2018 och med önskningar om ett riktigt gott nytt år.

ANNONS