Bemanningsföretaget Ranstad i Trollhättan har av misstag betalat ut cirka en miljon kronor i löner till 100-talet anställda.
Bemanningsföretaget Ranstad i Trollhättan har av misstag betalat ut cirka en miljon kronor i löner till 100-talet anställda.

Anställda fick en miljon för mycket i löner

Omkring 100 anställda i bemanningsföretaget Ranstad har fått ut cirka en miljon kronor för mycket i löner. Nu vill företaget att de betalar tillbaka pengarna.

ANNONS
|

Vid två tillfällen, i december förra året och i januari i år, fick 100-talet anställda hos Ranstad i Trollhättan för mycket i lön. Hur mycket har varit olika från person till person. IF Metall uppger att det varierar mellan någon tusenlappar och upp emot 15 000 kronor.

– I december utbetalades lönen plus en retroaktiv utbetalning efter löneförhöjningen som gällde från 1 april. Det var inte lätt att räkna ut hur mycket mer pengar man fått eftersom man inte visste vilka faktorer som skulle tas med i beräkningarna. När nästa lön kom i januari var det flera som reagerade. Men företaget uppgav att allt stämde, säger Mikael Johansson, ombudsman hos IF Metall Norra Älvsborg i Trollhättan.

ANNONS

Kort därpå reagerade dock Ranstad och började skicka ut mejl om krav på återbetalning. Några av IF Metalls medlemmar upplevde mejlen som hotfulla och vände sig till facket.

Där anser man att medlemmarna handlat "i god tro" och inte haft någon anledning att tro att de fått för mycket pengar.

– Vi kallade till förhandling för att klargöra sakfrågan och hitta en lösning. Ranstads har föreslagit att reducera återbetalningen med 30-35 procent. Men förutsättningarna för återbetalning varierar mellan medlemmarna. De har tagit emot pengarna på olika sätt, vissa är inte anställda hos Ranstad längre och andra har gjort av med dem. De bör få behålla pengarna eftersom de handlat "i god tro", säger Mikael Johansson.

Företaget kan inte heller, enligt Mikael Johansson, "tvångskvitta" pengarna. Enligt lag måste medlemmar vara eniga bakom ett återbetalningsbeslut. För företaget krävs också enskilda och frivillga uppgörelser med alla berörda.

– När inte alla går med på återbetalning ska det inte gälla för någon. De lokala förhandlingarna är avslutade och saken får klargöras i centrala förhandlingar. Vi har gjort en framställan om en sådan, säger Johansson.

Hos Ranstad uppges att misstaget med de felaktiga utbetalningarna orsakades av den "mänskliga faktorn".

– Det var helt enkelt en felräkning och vi har ändrat på våra rutiner och system så att det inte ska hända igen, säger Maria Uggla, presschef hos Ranstad Sverige.

ANNONS

Hur ser ni på att centrala förhandlingar väntar?

– Vi vill ju komma överens. Vår inställning är att vara ödmjuka och förhandla i god anda, säger Maria Uggla.

ANNONS