Följ Bohusläningens valvaka här

Efter månader av debatter, opinionsundersökningar och politikerturnéer gick svenskarna till valurnorna på söndagen. Bohusläningen direktrapporterade under hela kvällen.

ANNONS
|

I Bohusläningens bevakningsområde kan vi konstatera att fyra av de kommuner där Socialdemokraterna blev största parti förra året fick samma största parti i år. Det gäller Lysekil, Uddevalla, Orust och Strömstad.

Två kommuner där S blev störst förra året fick däremot ändrat resultat i år. I Färgelanda gjorde Centerpartiet ett succéval med 31,7 procent av rösterna och blev största parti och i Munkedal var det Sverigedemokraterna med 24,7 procent av rösterna som tog hem den placeringen.

I Tanum tog Moderaterna större del av kakan i år. Förra året var det jämt mellan S, C och M. I år tog de 29,5 procent av rösterna.

ANNONS

I Sotenäs blev M största parti även i år.

SD ökar i flera kommuner

De största framstegen, med största ökningen jämfört med förra året, gjorde olika partier i olika kommuner.

I fyra kommuner är det SD som ökat mest jämfört med förra året. Det handlar om Orust, Lysekil, Munkedal och Strömstad.

LÄS MER: Allt om valet 2018 på Bohusläningens valsajt

Centern har gjort stora framgångar både i Färgelanda och i Sotenäs.

I Uddevalla är Uddevallapartiet (UP) r det parti som ökar mest jämfört med förra valet – partiet går fram med 4,7 procentenheter i kommunen.

Socialdemokraterna stora i Bohuslän

När det gäller riksdagsvalet i Bohusläningens område finns några tydliga trender.

Sverigedemokraterna (SD) är partiet som har ökat mest jämfört med förra valet. I två av kommunerna, Färgelanda och Munkedal är dessutom SD största parti med 28,7 procent respektive 27,4 av rösterna till riksdagen.

Socialdemokraterna (S) blev största parti i 4 av våra kommuner. Uddevalla, Lysekil, Orust och Strömstad.

Moderaterna blev största parti i Sotenäs och Tanum.

Valdeltagandet i preliminära siffror snittar på 84 men i topp låg Uddevalla och Lysekil på 85,5 medan Strömstad hamnar i botten på 80,6.

ANNONS