Heikki Klaavuniemi berättar att Sverigedemokraterna kommer att agera som om de styrde regionen.
Heikki Klaavuniemi berättar att Sverigedemokraterna kommer att agera som om de styrde regionen. Bild: Maja Nilsson

Minoritetsstyre kräver fler samtal över partigränser

Hur ska sjukvården bedrivas, kollektivtrafiken planeras och vad ska en teaterbiljett kosta - det är frågor som beslutas på regionnivå. Men när mandatfördelningen inte lett till en styrande majoritet så innebär det inte heller någon given linje i de kommande årens politiska beslut.

ANNONS
|

Det tidigare majoritetsstyret, Grönblå Samverkan, kommer fortsätta leda regionens arbete nästa mandatperiod även om de numer sitter i minoritet med 68 av 149 mandat. Den Grönblå budgeten har också klubbats igenom av fullmäktige, men det var på håret, på grund av att Vänsterpartiet lade ner sina röster.

– Vi röstar inte på någon annans budget om vi inte har inflytande i frågorna, förklarar oppositionsrådet Eva Olofsson (V) beslutet. Hennes parti gick fram från 13 mandat 2014 till att nu ha 15 mandat och är det fjärde största partiet i region.

Eva Olofsson är ledamot i regionstyrelsen (v)
Eva Olofsson är ledamot i regionstyrelsen (v) Bild: Lars Alexi

Sverigedemokraterna ökade med sex mandat, är det tredje största partiet och kallar sig själva "de absoluta vågmästarna".

ANNONS

– Vi var beredda på att vi skulle gå fram och har platser i nästan alla nämnder och styrelser nu. Vi kommer förvalta det förtroendet som om vi styr regionen, det är vår hållning, säger ledamot Heikki Klaavuniemi, (Sd), hans parti valde att rösta på Socialdemokraternas budget.

– Vi tittade på var vi kunde få igenom våra sakfrågor. Socialdemokraterna hade en lite mer ansvarsfull budget när det gäller sjukvården.

"Kan inte ta saker för givet"

Eva Olofsson tror att den nya mandatfördelning kommer innebära mer diskussion mellan partierna.

– Det finns en större möjlighet att påverka och ingen kan inte ta saker för givet med ett minoritetsstyre. Vi och Socialdemokraterna är såpass nära varandra och vi kommer fortsätta våra diskussioner och lägga fram yrkanden. Det behöver inte nödvändigtvis bli mer debatter, men mer diskussioner mellan partier innan förslag presenteras.

Socialdemokraterna backade från 46 mandat till 41, men behåller sin plats som största partiet.

– Den situation vi har nu är att Sverigedemokraterna kan avgöra frågor, det finns ingen majoritet i någon nämnd eller styrelse, det har vi varnat för hela tiden. Vi ville ha ett blocköverskridande samarbete men den handen har inte sträckts ut än, säger Helene Eliasson (S), vice ordförande i regionstyrelsen.

Helene Eliasson (S) fortsätter som vice ordförande i regionstyrelsen.
Helene Eliasson (S) fortsätter som vice ordförande i regionstyrelsen. Bild: Maja Nilsson

Hur kommer ni att förvalta era mandat?

ANNONS

– Vi vill framförallt skapa stabilitet för invånarna, men också vara konstruktiva och få igenom så mycket Socialdemokratisk politik som möjligt, säger Eliasson och trycker på att samarbete är det viktigaste.

Ser du inga fördelar med ett minoritetsstyre?

– Visst finns det, vi har en större chans att påverka, men för regionens bästa vore ett blocköverskridande samarbete.

Heikki hävdar att SD samtalar med samtliga partier. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna å andra sidan menar att de samtalar med alla utom Sverigedemokraterna.

LÄS MER:Sätter SD krokben för blågrönt styre?

– Vad jag vet så tyder inget på att någon kommer att samarbeta med dem, men det klart vi hade önskat att de inte hade ökat. Hur de röstar kommer ha betydelse, säger Olofsson.

Johnny Magnusson (M) samtalar däremot med alla, men det finns inget samarbete med något parti utanför de GrönBlå.

– Vi diskuterar självklart sakfrågor med alla för att se vad som kan gå igenom, man är väl ingen spåtant, konstaterar han.

Moderaterna backade från 33 mandat till 28 och sitter i minoritetsstyret tillsammans med Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Johnny Magnusson fortsätter som regionstyrelsens ordförande och är inte oroad för att oppositionen skulle samarbeta.

Johnny Magnusson (M) ordförande i regionstyrelsen
Johnny Magnusson (M) ordförande i regionstyrelsen Bild: Stefan Bennhage

– Att Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle samarbeta ser jag som högst osannolikt. Men i och med minoritetsstyret så öppnar det också för att Sverigedemokraterna kan fälla våra förslag om de går med oppositionen.

ANNONS

Regionens mandatfördelning 2014 och 2018

Socialdemokraterna 46 → 41

Moderaterna 33 → 28

Sverigedemokraterna 14 → 20

Vänsterpartiet 13 → 15

Centerpartiet 10 → 12

Kristdemokraterna 9 → 11

Liberalerna 11 → 10

Miljöpartiet 13 → 7

Demokraterna 0 → 5

ANNONS