Familjen Nordströms nybyggda villa i Alingsås andas sekelskifte.
Familjen Nordströms nybyggda villa i Alingsås andas sekelskifte. Bild: Alice Johansson

Skräddarsytt sekelskifteskök

Familjen Nordströms nybyggda villa i Alingsås andas sekelskifte och inredningen genomsyras av naturligt trä, dova pasteller och smarta förvaringslösningar. En stor del av inredningen har Jenny och Tom gjort själva, och varje vrå i huset har tagits tillvara med skräddarsydd förvaring och egengjorda möbler. Köket är en av dem.

ANNONS

Här bor: Jenny och Tom Nordström tillsammans med barnen Axel, 3 år och Filip, 4 månader.

Bostad: En vacker trävilla de byggt själva, i ett barnvänligt kvarter i Alingsås.

Gör: Jenny arbetar som originalare samt driver det egna företaget Fru Nordström, där hon säljer egenstickade plädar i merinoull. Tom är snickare med eget byggföretag.

Platsbyggt sekelskifte

Hela köket är designat av paret själva och byggt från grunden av Tom, som till vardags driver egen snickerifirma. Köket har allt som karaktäriserar ett sekelskifteskök; höga och djupa platsbyggda skåp med profilerade dörrar, serveringsskåp, djup diskho och gott om arbetsyta. Det rymliga köket och matplatsen binds ihop av den stora köksön, och den takintegrerade fläkten skapar ett luftigt intryck.

Bild: Alice Johansson

Skräddarsytt på millimetern

Alla luckor och stommar är tillverkade av furu, och speglarna upprepar sig i sidorna på stommarna och inuti skåpen. Det finns heller inga passbitar, då varje skåp är specialanpassat till storlek och form. De tidstypiska golv- och taklisterna som löper runt skåpen går ihop med övriga lister i huset och förstärker den platsbyggda stilen.

ANNONS

– Det bästa med att tillverka köket själva är att vi kan få passformen perfekt. Passbitar blir aldrig nödvändigt då man anpassar skåpens storlek i stället, och dessutom kan man bygga in smarta funktioner och gömma kyl och frys på ett snyggt sätt, säger Jenny.

Bild: Alice Johansson

Gedigen diskbänk

Den stora rostfria diskbänken är specialbeställd från en lokal verkstad som jobbar med rostfritt stål.

– Vi ville ha en diskbänk med stänkskydd, därav den uppvikta kanten. Det var även viktigt att få plats med två rejäla hoar. Diskbänken är 70 cm djup, och varje ho mäter 50x38 cm. En riktig arbetsplats!

Bild: Alice Johansson

Undangömt diskställ

En av kökets många speciallösningar är skåpen som agerar diskställ. De saknar botten och har hyllplan av hålad plåt, vilket gör att man kan ställa in blöt disk på tork där.

– Toms mamma kommer från Finland och där är det vanligt med diskskåp av denna typ, så denna idé kommer från hans föräldrahem.

Bild: Alice Johansson

Vacker och ljus matsal

Köket övergår till matsal och vardagsrum på ett naturligt sätt och den öppna planlösningen tillsammans med stora spröjsade fönster gör att rummen badar i ljus.

– Jag är mest nöjd med sällskapsytorna, de har plats för både fikande föräldrar och ett gäng barn som leker på golvet.

Bild: Alice Johansson

Uppmuntrar gör-det-själv

Över köksön och längs med ena väggen i köket sitter en egenbyggd hylla som rymmer porslin, glasburkar och annorlunda loppisfynd.

ANNONS

– Vi uppmuntrar all form av gör-det-själv-projekt, och vårt tips är att alltid utgå från limfogskivor. De finns i mängder av storlekar, dimensioner och träslag. De är lättarbetade och vackra och din konstruktion blir slittålig och hållbar.

Jenny Nordström.
Jenny Nordström. Bild: Alice Johansson

Köpinfo: Köket är egendesignat av paret själva och är byggt av Tom. Takfläkt från Tovenco, ugn från Asko och spishäll från Ikea. Matsalsmöbel och matta från Mio.

ANNONS