Fler i framtiden? Det pågår tester med havsbaserad vindkraft i Lysekil sedan ett par år. (Arkivbild)
Fler i framtiden? Det pågår tester med havsbaserad vindkraft i Lysekil sedan ett par år. (Arkivbild)

Vindkraft ute i havet på förslag

Tre utvecklingszoner där flytande vindkraftverk kan tillåtas pekas nu ut i Sotenäs och Lysekil, men däremot inte i Tanum och Strömstad. Sådana etableringar kan leda till konflikt med andra intressen som yrkesfiske och orörd natur.

ANNONS
|

En nyhet i Blå översiktsplan för norra Bohuslän, som nu går ut på samråd i tre månader, är att flera utvecklingszoner till havs införs. Sådana föreslås i samtliga fyra kustkommuner som har diskuterat saken, från Strömstad i norr till Lysekil i söder. Exakt vilken typ av verksamhet som ska finnas i respektive zon anges dock inte. Dessa områden ska kunna prövas för exempelvis fiskodling, där näring tillförs men där djupet och strömförhållandena gör att miljöriskerna begränsas, samt energiproduktion som vindkraft och vågkraft. Närmare in mot land finns fler områden för vattenbruk i form av mussel- och ostronodlingar som inte kräver tillförsel av näring utan tvärtom tar upp näring från havet.

ANNONS

När det gäller vindkraft ute i havet kommer det inte att prövas i Tanum och Strömstad för att skydda områden som Väderöarna och Koster från negativ visuell påverkan.

–Vi har varit ganska restriktiva med vindkraft vid havet, säger Liselotte Fröjd (M), kommunalråd i Tanum, som dock framhåller att de politiska partigrupperna ännu inte fått med sina synpunkter.

Flytande vindkraftverk kan däremot bli aktuella i både Lysekil och Sotenäs.

–Det handlar i första hand om att kunna göra tester och forskning för att pröva saker och ting, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs.

Eventuella etableringar för ordinarie energiproduktion tar lång tid att förverkliga och är kostsamma eftersom det krävs en infrastruktur med elledningar. Många olika intressen ska vägas in och kommunerna har hittills varken har sagt ja eller nej till förslaget.

–Vi är verkligen måna om att det lilla yrkesfiske som finns får vara kvar. Det är många andra faktorer som påverkar men jag är oroad och bekymrad över utvecklingen.

Vad tycker du är viktigast med att få till en Blå översiktsplan?

–Att vi får en strategi för hur området utanför vår kust ska användas så att vi inte blir överraskade när det kommer olika propåer utan är beredda och överens om vad vi vill ha och vad vi inte vill ha. Därför är det jättebra att många berörda, som till exempel yrkesfiskarna, nu kan sätta sig in i detta ordentligt och komma med synpunkter, säger Mats Abrahamsson.

ANNONS
ANNONS