Ägg och rök i Ukrainas parlament

ANNONS
|

Trots slagsmål, rökbomber och äggkastning godkände Ukrainas parlament i dag avtalet om en fortsatt rysk flottbas i Sevastopol på Krim-halvön.

- De säljer vårt land, rasade oppositionen.

Förra premiärministern Julia Tymosjenko visade med eftertryck att det relativa lugn som den nye presidenten Viktor Janukovytj fått regera under sedan han tillträdde i slutet av februari nu definitivt är över.

- I dag har det ukrainska parlamentet inlett processen med att ge bort Ukrainas territorium. Första steget är Sevastopol och efter det kommer utan tvekan hela Krim, om det här bandet får fortsätta med sin politik, sade Tymosjenko enligt nättidningen Korrespondent efter dagens stormiga session.

Rökbomber spred dimma i hela salen och talman Volodymyr Lytvyn tvingades skydda sig från äggkastning bakom svarta paraplyer, innan regeringsmajoriteten röstade igenom fortsatt rysk bashyra till åtminstone 2042.

"Inget alternativ"

Utanför byggnaden stod några tusen ilskna demonstranter och ropade "Skam!" och "Krim är vårt!" Tymosjenko lovade efteråt att resa runt i landet för att samla stöd för sitt krav på nyval.

ANNONS

Regeringen försvarar sig med att Ukraina får en 30-procentig rabatt på det ryska gaspriset som ersättning för att flottbasen får bli kvar.

- Det finns inget alternativ. Ratificerandet betyder att vi får ett lägre gaspris och ett lägre gaspris betyder att vi får igenom en budget. Budgeten betyder att vi kan nå ett avtal med Internationella valutafonden med möjlighet att få investeringar. Det här är ett program för att utveckla Ukraina inför framtiden, sade premiärminister Mykola Azarov.
Adjö till Nato?

Rysslands premiärminister Vladimir Putin påpekade i sin tur att avtalet minsann blir en tung börda även för den ryska budgeten.

- För de här pengarna hade jag kunnat äta Janukovytj och er premiärminister. Ingen bas i världen kostar så här mycket, sade Putin till reportrar enligt Interfax.

Rysslands Natosändebud Dmitrij Rogozin strödde sedan ytterligare salt i den västinriktade ukrainska oppositionens sår genom att konstatera att Nato inte accepterar nya medlemmar som har utländska militära baser på sitt territorium.

- Förlängandet av Svartahavsflottans bas stänger därför diskussionen om ukrainskt Natomedlemskap på kort och medellång sikt - och sannolikt även på ännu längre sikt eftersom det är osäkert om alliansen överlever tills dess, sade Rogozin enligt Korrespondent.
ANNONS