Polisen i Belgien utreder om en tidigare polis kan ha varit delaktig i en blodig våldsvåg på 1980-talet. Arkivfoto.
Polisen i Belgien utreder om en tidigare polis kan ha varit delaktig i en blodig våldsvåg på 1980-talet. Arkivfoto.

Ökänd brottsvåg nära lösning i Belgien

"Mördarna i Brabant" har gäckat den belgiska rättvisan i mer än 30 år. Men nu kanske mysteriet kan lösas sedan en före detta polis påstås ha erkänt på sin dödsbädd.

ANNONS
|

Den blodiga brottsvågen skapade skräck i Belgien under det tidiga 1980-talet. Från 1982 till 1985 dödades totalt 28 personer, däribland flera poliser, under en lång rad våldsamma rån i området runt Bryssel i den dåvarande provinsen Brabant.

Den sista attacken blev den värsta. Den 9 november 1985 dödades åtta personer när rånarligan slog till mot en vanlig livsmedelsbutik i Aalst. Bland offren fanns en nioårig flicka.

Men sedan tog det slut – varpå "mördarna i Brabant" i stället kom att bli närmast en modern legend. Trots otaliga tips och spår har förövarna aldrig hittats.

Förrän nu.

Erkänt på dödsbädden

En av de mest framträdande rånarna – känd som "Jätten" på grund av sin längd – uppges nu ha varit en före detta polisman, som ska ha erkänt för sina närmaste på sin dödsbädd för två år sedan.

ANNONS

- Till en början förnekade jag det, men nu kan jag officiellt säga att det är min bror, förklarade mannens bror för den belgiska tv-kanalen VTM i helgen.

Enligt tidningen Le Soir kom uttalandet sedan broderns änka förhörts av polisen tre gånger, liksom flera andra familjemedlemmar. Utredarna ska dessutom i förra veckan ha visat bilder och frågat runt i ex-polisens sista hemtrakter i just Aalst.

Bland det som tyder på att uppgifterna stämmer finns bland annat mannens längd på drygt 190 cm och att han under hösten 1985 ska ha varit sjukskriven för en fotskada – vilket perfekt matchar vittnesmål om att "Jätten" haltade under ligans sista rån.

Känslig koppling

Mannen ska dessutom ha varit medlem i en av polisens elitstyrkor, men tvingats lämna den 1982 – samma år som rånvågen inleddes.

Poliskopplingen är samtidigt känslig och återuppväcker gamla misstankar om att den dåtida polisen blundat för att morden kan ha utförts av deras kollegor.

- Jag förstår att frågor nu ställs och samhället – framför allt offrens anhöriga – har rätt att få svar. Men att dra några kopplingar till det sätt som polisen fungerar nuförtiden tycker jag är att göra det enkelt för sig, säger inrikesminister Jam Jambon i belgisk radio.

ANNONS
Luxemburg, TT:s korrespondent
Fakta: Morden i Brabant

"Morden i Brabant" är samlingsnamnet på en lång rad väpnade rån mot framför allt livsmedelsbutiker som utfördes i och omkring provinsen Brabant i centrala Belgien på 1980-talet.

Fem attacker 1982, elva attacker 1983 och två attacker 1985 kopplas till gärningsmännen som agerade med stor brutalitet. 28 personer dödades och 40 skadades i våldsdåden, däribland flera polismän.

Trots en stor polisjakt har förövarna aldrig gripits.

ANNONS