Ännu en tung militär i Venezuela stöder nu oppositionsledaren Juan Guaidó. På bilden venezuelansk militär på en gränsbro mot Colombia. Arkivbild.
Ännu en tung militär i Venezuela stöder nu oppositionsledaren Juan Guaidó. På bilden venezuelansk militär på en gränsbro mot Colombia. Arkivbild.

Överste byter sida i Venezuelas maktkamp

En överste i den venezuelanska armén har bytt sida och stöder nu oppositionsledaren Juan Guaidó. I en video uppmanar han alla i armén att överge president Nicolás Maduro.

ANNONS
|

- 90 procent av oss i de väpnade styrkorna är verkligen missnöjda. Vi används för att hålla Maduro vid makten, säger överste Rubén Paz Jiménez.

Han uppmanar även soldaterna att tillåta den humanitära hjälp som finns i Colombia att komma in i landet. President Maduro har konsekvent tackat nej till internationella hjälpsändningar och sagt att sådana kan utgöra första ledet i en amerikansk invasion.

Anstränger sig

För en vecka sedan meddelade även Francisco Yanez, en högt uppsatt general inom Venezuelas flygvapen, att han övergivit Maduros regim och erkänt Juan Guaidó som interimspresident. Nyligen meddelade även Venezuelas militärattaché i Washington DC att han inte längre ställer sig bakom Maduro.

ANNONS

Samtidigt gör Juan Guaidó ansträngningar för att få med sig EU-länder som inte ställt sig bakom hans ledarskap. 20 EU-länder – med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen – anser att Guaidó är Venezuelas interimspresident, eftersom Maduro inte hörsammade deras uppmaning att utlysa nyval senast den 3 februari.

Krävt nyval

Italiens koalitionsregering är dock splittrade i frågan, och på måndag väntas Italiens inrikesminister Matteo Salvini ta emot en venezuelansk delegation som representerar Juan Guaidó.

Oppositionsledaren har tidigare begärt samtal med Salvini för att diskutera en plan som ska återskapa Venezuelas demokrati genom fria och rättvisa val. Salvini, som leder främlingsfientliga Lega, har krävt nya val i Venezuela eftersom "alla kommunistregimer måste försvinna från jordens yta". Koalitionspartnern Femstjärnerörelsen (M5S) är dock mer tveksam till att stödja Guaidó. Även M5S-ledaren Luigi Di Maio har fått en inbjudan från Guaidó, men det är oklart hur han svarat på den.

TT-AFP
Fakta: Krisen i Venezuela

Nicolás Maduro tog över efter president Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Juan Guaidó utropade sig till tillförordnad president den 23 januari.

Bland andra USA, flera EU-länder, Brasilien, Kanada, Chile, Colombia och Peru erkänner Guaidó som tillfällig president. Turkiet, Kuba, Bolivia och Mexiko har uttryckt sitt stöd för Maduro.

Venezuela sitter på en av jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till drygt 95 procent kom från oljan.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS