30 av världens häftigaste slott

ANNONS
|

Slott förknippas ofta med rikedom och makt. Ochvisst bor det fortfarande kungligheter i slott världen över – dock inte lika många som tidigare. Nu fungerar oftaslott som hotell, museum eller privata bostäder.

Sveriges mest kända slott är förmodligen kungliga slottet som ligger i Gamla stan i centrala Stockholm. Det är kung Carl XVI Gustafs officiella residens och de flesta av monarkins representationer håller till där. Slottet är även en daglig arbetsplats för Kungaparet och för de ämbeten som ingår i de kungliga hovstaterna.

Kungafamiljen bor i andra slott

Men vår kungoch drottningen bor inte på slottet i Gamla stan, utan de borsedan 1981 på Drottningholms slott på Ekerö. Rummen i slottets södra del är reserverade för Kungaparet, men resten av slottet ochparken intill är till största delen öppen för besökare året om.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Här är världens högsta övergivna skyskrapor

Drottningholms slott finns med på Unescos världsarvslista. Enligt kungahusets hemsidaär det också vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet och representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.

Se också: Han bor i ett sagoslott

Ett annat svenskt slott som inhyser kungligheter är Haga slott. Sedan hösten 2010 bor Kronprinsessparet på Haga slott, som ligger i Solna utanför Stockholm. Det uppfördes år 1802 av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell på uppdrag av Gustav IV Adolf.

Inte särskilt sagolika

Men även om kungliga slottet i Stockholm, Haga Slott i Solna ochDrottningholms slott är fina hem åt våra kungligheter ser de intesärskilt sagolika ut.

Slott som skulle passa in i vilken Disneyfilm som helst, som ligger ensligt ochhar fleratorn ochen vallgrav, finns det inte så många av i Sverige. Men ute i världen finns det desto fler – vissaav dem har till och med inspirerat till sagoslott olika Disneyfilmer.

Bläddra bildspelet ovan för att se 30 av världens häftigaste slott!

ANNONS