Fana Haile Selassie och Serena Hughley studerar till vardags internationell politik och spanska vid Spelman College i Atlanta i Georgia i USA.
Fana Haile Selassie och Serena Hughley studerar till vardags internationell politik och spanska vid Spelman College i Atlanta i Georgia i USA.

Abortlagar väcker ilska, engagemang hos unga

"Skrämmande men inte förvånande". Sådan är den allmänna reaktionen bland kvinnliga studenter på Spelman College i Georgia – en av de USA-delstater som nyligen införde en mycket strikt abortlag. Den infekterade abortfrågan splittrar amerikanerna, visar färska mätningar.

ANNONS
|

- Vår skola ligger i Atlanta och är något av en liberal ficka, där tycker många att den nya lagen är absurd. Men på landsbygden vet jag att "hjärtslagslagen" har stort stöd, säger Fana Haile Selassie, som studerar internationella relationer och spanska, till TT under ett Stockholmsbesök.

Fulla medieflöden

Det var i början av maj som Georgias guvernör Brian Kemp skrev under den uppmärksammade lagen. Den förbjuder abort om hjärtslag kan påvisas hos embryot, något som ofta är möjligt sex veckor efter befruktning — då många kvinnor ännu inte vet om att de är gravida. Flera andra delstater har också begränsat aborträtten kraftigt, bland annat Alabama som totalförbjudit ingreppet. Många abortmotståndare är öppna med att det slutgiltiga målet är att riva upp aborträtten nationellt, nu när president Donald Trump tillsatt flera konservativa domare i Högsta domstolen.

ANNONS

Haile Selassie och kamraten Serena Hughley beskriver hur deras sociala medieflöden fylldes av kommentarer när hjärtslagslagen antogs i deras konservativa hemstat.

- För mig sjönk det verkligen in när jag läste en guide över vad man nu måste göra om man bor i Georgia och behöver göra abort. Den var väldigt praktisk, den beskrev vart man kan resa och hur man ska presentera sig, berättar Hughley.

- Aborter kommer alltid att ske, oavsett vad som står i lagen. Men de nya bestämmelserna komplicerar det hela, alla har inte råd att resa till en annan delstat.

"Uråldrig" sexualundervisning

Själv har hon vuxit upp i North Carolina, där abortmotståndet också är stort. Som barn åkte hon ofta bil med sin mamma och undrade över de intensiva protester, där fosterliknande dockor och radband hölls upp, som hon såg utanför kvinnokliniker som Planned Parenthood.

ANNONS

- Nyligen bilade jag till Florida och möttes av jättetexten "abort är mord" på en vägg. Abortmotståndet är starkt i hela södern, berättar hon.

I USA har en persons åsikt i den omtvistade abortfrågan ofta koppling till hans eller hennes religiösa tro. Haile Selassie och Hughley säger att de har vänner på skolan som är abortmotståndare och att samtliga hänvisar till sin tro. Men de båda Sverigebesökarna anser att frågan är mer komplex än så.

- Hur kan man säga att det inte är tillåtet för kvinnor att bestämma över sina egna kroppar? I synnerhet som vår sexualundervisning är uråldrig och vi inte får någon information om preventivmedel. Det enda man lär sig i skolan är vikten av avhållsamhet, resonerar Haile Selassie.

Båda har bekanta som gått igenom aborter och de har sett att religiös tro kan komplicera ett redan svårt beslut om att avbryta en graviditet.

ANNONS

- Det är aldrig ett lätt val. Men vissa har kanske inte råd att uppfostra ett barn. Då blir det värre om deras samfund ger dem skuld.

Omtvistad fråga

Frågan diskuteras inte enbart bland collegeelever i USA, de strikta abortlagar som antagits i minst åtta delstater under våren har resulterat i rubriker, debatter och protester. Färska opinionsmätningar visar att frågan polariserar amerikanerna: Hela 77 procent säger att de vill att "Roe mot Wade", det HD-beslut från 1973 som gjorde abort lagligt, ska vara kvar, skriver public servicemediet NPR med hänvisning till en mätning från opinionsinstitutet Marist. Men sedan blir det komplicerat. Olika grupper vill se olika typer av begränsningar av aborträtten och åsikterna är starka. Vissa anser att abort enbart ska vara lagligt vid våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara.

Andra mätningar visar på ett ökande stöd för aborträtten i stort: 58 procent av de tillfrågade i en ny Reuters/Ipsosmätning säger att de anser att abort bör vara lagligt i de flesta eller alla fall, jämfört med 50 procent för ett år sedan. Och enligt en mätning från USA Today motsätter sig 55 procent av amerikanerna bestämmelser som Georgias "hjärtslagslag".

ANNONS
TT
Bakgrund: Abort i USA

Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för "Roe mot Wade" från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i USA:s konstitution som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Enligt "Roe mot Wade" är abort tillåtet fram till att fostret visar livsduglighet, vilket då, 1973, beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanligt i dagens USA.

Efter "Roe mot Wade" har aborträtten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarades flera delstaters abortförbud som konstitutionsvidriga, och i och med det slogs vakt om rätten till abort för landets kvinnor. Delstatslagar spelar dock stor roll för huruvida det är möjligt att göra abort. Konservativa delstatsstyren har exempelvis satt upp så strikta regler för abortkliniker att många tvingats stänga. Man har också satt gränser för hur sent i graviditeten en abort får genomföras.

Det senaste året har striden om aborträtten intensifierats. Bara i år har delstaterna Georgia, Kentucky, Mississippi och Ohio infört så kallade hjärtslagslagar som begränsar abort till de första sex veckorna av graviditeten. Alabama har i princip totalförbjudit abort.

I nuläget ser 48 procent av amerikanerna sig som abortmotståndare och 48 procent anser sig vara emot, enligt opinionsinstitutet Gallup. På 1990-talet, då Gallup började ställa frågan, sade 51 procent att de var för abort och 40 procent att de var emot.

Källa: Gallup, The New York Times med flera

ANNONS