Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/9
ANNONS ▼

Alla USA-besökare kan tvingas uppge sociala medier-kontakter

Donald Trumps regering ska utreda möjligheten att kräva utlänningar på information om mobiltelefonens kontaktlista. Det ska även bli krav på att uppge de konton man använder sig av på sociala medier.

USA:s nya inreseförbud för utvalda länder har gett upphov till både kaotiska situationer på flygplatser och upprörda reaktioner världen över. Nu uppges det föras diskussioner i Vita huset om ytterligare krav på inresande till USA. Det nya inresestoppet innebär bland annat att inga nya visum till USA ska utfärdas under 90 dagar till ett antal utvalda länder. Det rör sig om sju i huvudsak muslimska länder -  Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. 

Beslutet var en så kallad exekutiv order och kom direkt ifrån presidenten Donald Trump själv och har fått en del stark kritik efter utfärdandet. Reaktionerna har kommit både i form av stora folkliga protester och genom offentliga uttalanden från internationella politiker. Bland de kritiska rösterna fanns bland andra Sveriges utrikesminister Margot Wallström och Frankrikes president François Hollande.

Donald Trump står dock fast vid beslutet och menar själv att han har opinionen med sig, rapporterar CNN. Trump uppmanar den amerikanska befolkningen att inte distraheras av vad han beskriver som "hysteriska röster på tv":  

Behöver dela telefonkontakter

Enligt CNN har Vita husets policychef Stephen Miller uppgett att Trumps administration nu diskuterar ytterligare krav på utländska besökare. 

LÄS OCKSÅ: Giuliani: ”Trump döpte först sin order till muslimförbud'

De som ska resa till USA kan i framtiden behöva uppge alla sociala medier de använder och alla hemsidor de besöker. Dessutom ska det finnas krav på att dela med sig av alla kontakter som finns i mobiltelefonens kontaktlista.

Den som vägrar uppge information om sitt digitala liv ska nekas inresetillstånd i USA.

Hänvisar till San Bernandino-dådet 

Än så länge förs bara preliminära diskussioner om de nya reglerna. Innan ett beslut kan förberedas behöver det utredas hur en sådan policy skulle kunna genomföras.

Bakgrunden till de planerade nya kraven ska bland annat vara att terroristen Tashfeen Malik hade gjort inlägg på sociala medier om jihad innan dådet.

LÄS OCKSÅ: San Bernardino-mördare ska ha planerat tidigare dåd

Malik och hennes make Syed Rizwan Farook sköt ihjäl 14 personer under ett blodigt attentat i San Bernadino Kalifornien i december 2015. 

"Skulle skapa enorma kösystem"

Amerikanska myndigheter har redan i dagsläget möjlighet att gå igenom utländska besökares datorer och mobiltelefoner. Men bara under speciella omtändigheter, till exempel om det vid passkontrollen råder oklara omständigheter kring besöket. 

– Då kan de ta in en för intervju, så kallad "second screening", säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. 

Han är tveksam till om det går att genomföra en liknande kontroll av alla människor och om det i så fall överhuvudtaget skulle öka säkerheten.

– Det skulle skapa enorma kösystem och jag tror inte att det skulle lösa något. Det finns sätt att dölja det man gör genom anonyma konton. De har dessutom redan tillräcklig säkerhet som det är i dag.

MEST LÄST