Bilden är tagen under en grekisk demonstration mot hur migranter behandlas i Libyen.
Bilden är tagen under en grekisk demonstration mot hur migranter behandlas i Libyen.

Amnesty kritiserar EU för övergrepp i Libyen

Genom sitt stöd till landets myndigheter bär europeiska regeringar en del av ansvaret för kränkningar av flyktingar och migranter i Libyen. Det slår människorättsorganisationen Amnesty International fast i en rapport som särskilt pekar ut Italien.

ANNONS
|

Spåren av tortyr är fortfarande synliga på Ousmans kropp. Under fem månader satt den 18-åriga gambiern i ett av Libyens överfulla förvar för flyktingar och migranter där han misshandlades regelbundet, en gång med ett metallnät som hade rullats ihop till en batong.

"Jag såg människor dö i fängelset, antingen för att de blev sjuka eller slagna. Vakterna var libyer – de brukade slå alla, utan anledning. Innan vi gick in i fängelset visiterades vi av polis som tog alla pengar, telefonen, allt" berättar Ousman för Amnesty International.

Omstritt samarbete

Libyen har under flera år fungerat som transitplats för tiotusentals människor som drömmer om en framtid i Europa. För att minska migrationen över Medelhavet har EU utbildat den libyska kustbevakningen och via FN-organ lagt flera miljoner euro på att förbättra villkoren i de förvar där det sönderfallande landet placerar migranterna.

ANNONS

I nuläget sitter omkring 20000 människor i förvar i Libyen, enligt Amnesty International som hävdar att de där riskerar att utsättas för tortyr, tvångsarbete, utpressning eller till och med dödas. Och genom sitt stöd är EU medansvarigt till kränkningar av migranternas mänskliga rättigheter, hävdar organisationen som särskilt kritiserar Italien.

"Medansvarigt"

"Europeiska regeringar är inte bara medvetna om övergreppen utan gör sig också medansvariga till brotten genom att medverka till att de libyska myndigheterna stoppar flyktingar och migranter från att korsa Medelhavet" skriver Madelaine Seidlitz, ansvarig för Amnestys arbete med flyktingar och migranter i Sverige, i en kommentar.

EU-tjänstemän har avvisat kritiken genom att påpeka att unionens pengar har kanaliserats till Libyen genom FN-organ och framhåller att bara 150 av Libyens 3000 kustbevakare har utbildats inom ramen för samarbetet, skriver nyhetsbyrån AP.

TT
Fakta: Båtar stoppas nära Libyen

Efter Muammar Gaddafis fall 2011, och i det kaos som efterföljde, förvandlades Libyen till en enorm transitplats för migranter och flyktingar som ville ta sig från Afrika söder om Sahara till Europa.

Sedan 2015 har över en miljon migranter kommit till Europa. Flera försök har gjorts från EU:s sida för att försöka stoppa människor från att korsa Medelhavet.

EU-insatsen Sophia var från början främst en räddningsinsats men mandatet har steg för steg utökats. Italien har med EU:s hjälp utbildat den libyska kustbevakningen för att stoppa båtar med migranter, ett omdebatterat samarbete som har minskat antalet migrantankomster till Europa.

FN har sagt att överenskommelsen är omänsklig och innebär en risk för att människor skickas tillbaka till tortyrliknande förhållanden i Libyen.

Källa: AFP

ANNONS