Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180213-storbritassange-614689_se.bhn_1.jpg
Polis utanför Ecuadors ambassad i London.

Assange: Beslutet kan överklagas

Häktningsbeslutet mot Wikileaksgrundaren Julian Assange kvarstår, beslutar en domstol i London. Assange riskerar därmed fortsatt att gripas av brittisk polis om han lämnar Ecuadors ambassad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men i ett uttalande på Twitter skriver Assange att han har tre månader på sig att överklaga beslutet.

Wikileaksgrundaren tog sin tillflykt till ambassaden i juni 2012, när han var eftersökt för sexbrott i Sverige. Brottsutredningen i Sverige är nedlagd, men brittisk polis har sagt att Assange ändå kommer att gripas för att han brutit mot villkoren för sin borgen, för den händelse att han skulle lämna ambassaden.

Assanges advokater bad att häktningsordern skulle hävas, eftersom den svenska utredningen är nerlagd. I förra veckan avslog rätten den begäran, ett beslut som alltså bekräftas i och med dagens dom i Westminster Magistrates Court.

Bakgrund: Det här har hänt

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – skulle ha preskriberats i augusti 2020 men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

Brittisk polis har sagt att Assange ska gripas om han lämnar ambassadområdet för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden.

MEST LÄST