Europa tog nästan livet av sig, säger Frankrikes president Emmanuel Macron i sitt tal vid 100-årsdagen av första världskrigets slut.
Europa tog nästan livet av sig, säger Frankrikes president Emmanuel Macron i sitt tal vid 100-årsdagen av första världskrigets slut.

Bistra miner för kriget – både förr och nu

Gråtunga skyar skapade oroliga tankar i Paris när världens ledare mindes offren i första världskriget. Gamla fiender varnade för nya konflikter.

ANNONS
|

Klockan 11 den 11 november 1918 tystnade till sist första världskrigets kanoner. Då hade uppemot tio miljoner soldater stupat, inte minst i det blodiga skyttegravshelvetet på västfronten.

Exakt 100 år senare klämtade kyrkklockorna över Paris och alla de städer och byar som föröddes hårt av bomber och granater under kriget.

Vid Triumfbågen talade Frankrikes president till en stor mängd stats- och regeringschefer från hela världen.

- Det här var slutet på fyra långa och fruktansvärda år. De upplevde ett helvete som ingen hade kunnat föreställa sig. Europa tog nästan livet av sig, konstaterade president Emmanuel Macron.

ANNONS

Oro inom FN

Macrons bistra tankar gällde emellertid också för nutiden. Det togs upp av både honom själv och den gamla världskrigsfienden från Tyskland.

- Historien kommer att minnas den här dagens ceremoni för bilden av 84 ledare från länder som tidigare var fiender som nu samlats för freden. Blir det en symbol för det eller tvärtom: ett fotografi av ett sista tillfälle av enighet innan världen åter kastas in i kaos? funderade Macron vid invigningen av det nya fredsforum som han hoppas göra till ett årligt evenemang.

- Vi vet att de flesta av de utmaningar och hot som vi står inför inte kan lösas av ett land på egen hand, utan bara om vi agerar tillsammans, talade i sin tur tyska förbundskanslern Angela Merkel vid samma tillfälle.

Även FN oroas.

- Många saker i dag har paralleller till både inledningen av 1900-talet och 1930-talet, vilket ger oss skäl att vara rädda för att oförutsägbar kedja av händelser, sade generalsekreterare Antonio Guterres.

ANNONS

Trump på annat håll

Utan att han nämndes vid namn var det tydligt att många av de hårda orden var riktade mot USA:s president Donald Trump och hans kritiska syn på det internationella samarbetet.

Typiskt nog tillhörde Trump en av de världsledare som inte brydde sig om att delta i Macrons fredsforum. Efter en lunch med alla andra världsledare i det franska presidentpalatset åkte USA-presidenten i stället vidare till en amerikansk krigskyrkogård.

- Vi är samlade här för att hedra de modiga amerikanska soldater som förlorade sina liv. I dag är det vår uppgift att skydda den civilisation som de slogs för, talade Trump i Suresnes strax väster om Paris.

Föredrar samarbete

Statsminister Stefan Löfven (S) ser å andra sidan fredsforumet som ett viktigt sätt att hålla dialog och samarbeten i gång. Han är inte orolig för att det bara ska bli en diskussionsklubb.

- Diskussioner är inte illa i sig. Därifrån kan man utveckla de olika multilaterala samarbeten som redan finns. Hur stärker vi FN? Hur kan handelsavtal bidra till avspänning? Hur arbetar vi vidare med klimatfrågorna så att inte människor tvingas fly av klimatförändringarna? sade Löfven i en pressträff med TT och andra svenska journalister på plats i Paris.

ANNONS

Statsministern var klar med att han föredrar samarbete.

- När Trump säger Amerika först så kan jag också säga Sverige först. Men för mig innebär det väldigt tydligt ett internationellt samarbete för det är det bästa som vi kan leverera till svenska medborgare.

Paris, TT:s korrespondent
Fakta: Första världskriget

Första världskriget utkämpades mellan den 28 juli 1914 och den 11 november 1918.

Två allianser stod mot varandra, centralmakterna som bestod av Tyskland, Österrike-Ungern, Osmanska riket och deras allierade, och ententen som bestod av Frankrike, Ryssland och Storbritannien med allierade. USA gick med på ententens sida 1917.

Tyskland lyckades besegra flera av sina opponenter, bland andra Ryssland, vars arméer kollapsade 1917. Men man kunde i slutändan inte stå emot den samlade kraften hos västmakterna. I november 1918 tvingades den tyska arméledningen kapitulera för övermakten.

Fyra kejsardömen/imperier föll som ett resultat av kriget, det tyska, det österrikiska, det ryska och det osmanska.

Omkring 10 miljoner soldater stupade under första världskriget. Av dessa föll 3,8 miljoner på västfronten, i norra Frankrike och Belgien. Cirka 3,6 miljoner soldater dödades på östfronten, 1,2 miljoner i norra Italien, drygt en halv miljon på Balkan och nästan 800000 på krigsskådeplatserna i Mellanöstern.

Fakta: Deltagare i Paris

Här är några av de stats- och regeringschefer och andra världsledare som fanns på plats när 100-årsdagen av första världskrigets slut högtidlighölls i Paris.

Monarker (4): Kung FelipeVI av Spanien, kung MohammedVI av Marocko, storhertig Henri av Luxemburg, furst Albert av Monaco.

Presidenter (43): Frankrikes Emmanuel Macron, USA:s Donald Trump, Rysslands Vladimir Putin, Turkiets Recep Tayyip Erdogan, Finlands Sauli Niinistö med flera.

Regeringschefer (18): Frankrikes Édouard Philippe, Tysklands Angela Merkel, Sveriges Stefan Löfven, Norges Erna Solberg, Danmarks Lars Løkke Rasmussen med flera.

Övriga potentater: FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Afrikanska unionens kommissionsordförande Moussa Faki Mahamat med flera.

Källa: Franska presidentämbetet.

ANNONS