Anders Behring Breivik i rätten i dag.
Anders Behring Breivik i rätten i dag.

Breivik vill "nazist-dejta"

Anders Behring Breivik vill sprida sin ideologi genom kontaktannonser, säger norska statens företrädare i rättegången om massmördarens villkor i fängelset.

ANNONS
|

Breivik har övervägt möjligheten att använda sig av "nationalsocialistiska kontaktannonser" som ett sätt att sprida sin ideologi, framgår av ett brev som han har skrivit. I likhet med andra brev som 37-åringen skriver eller får har det lästs av fängelsets personal. Strategin med kontaktannonser är en del av det manifest som Breivik fortfarande arbetar med att fullfölja, enligt statens representant, den så kallade regjeringsadvokaten Frederik Sejerstad.

Breivik anser enligt brevet att annonserna skyddas av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Bilder från kvinnor

Enligt Sejerstad vill Breivik kunna kommunicera med omvärlden för att skapa ett internationellt terrornätverk.

Massmördarens möjlighet att kommunicera med omvärlden var ämnet för överinstansen lagmannretten när rättegången där massmördaren stämmer staten gick in på sin andra dag.

ANNONS

Sejerstad säger att de flesta brev som massmördaren får är från kvinnor som skriver till honom som man, och som inte handlar om politik.

- På Breiviks anslagstavla finns en lång rad exempel på kvinnor som har skickat bilder på sig till honom, sade regjeringsadvokaten enligt nyhetsbyrån NTB.

Åtalad nynazist

Sådana brev tillåts komma fram, däremot får Breivik inte skicka eller ta emot korrespondens med politiskt innehåll.

- Det finns kvinnor som vill ha kontakt av rent ideologiska skäl, som den mordåtalade nynazisten Beate Zschäpse i Tyskland, sade Sejerstad.

Tingsrätten i Oslo fann att den behandling som Breivik tvingas underkasta sig i fängelset strider mot Europakonventionen. Han isoleras i 23 av 24 timmar varje dygn, kroppsvisiteras dagligen och har starkt begränsade möjligheter att kommunicera med omvärlden.

Både norska staten och Brevik överklagade domen. Staten anser att behandlingen är motiverad från säkerhetssynpunkt.

ANNONS
Fakta: Breivik mot staten

I april 2016 fick Breivik delvis rätt mot norska staten. Tingsrätten i Oslo ansåg att staten brutit mot artikel tre i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, bland annat på grund av den långa tid han hållits i isolering.

I juli 2015 stämde Breivik staten för brott mot Europakonventionen och pekade då särskilt på isoleringen och inskränkningarna i möjligheten att kommunicera med omvärlden.

2013 anmälde Breivik fängelseledningen och dåvarande justitieminister Grete Faremo (AP), bland annat för tortyrliknande fängelseförhållanden på grund av långvarig isolering.

Anders Behring Breivik dömdes i augusti 2012 till 21 års fängelse för terrorattentaten på Utøya och i Oslos regeringskvarter den 22 juli 2011 då 77 människor dödades och många skadades allvarligt.

Breivik greps samma dag och har sedan dess suttit frihetsberövad med bestämmelser om extra hög säkerhetsnivå.

ANNONS