Vad händer kring Storbritanniens planerade utträde ur EU? Alternativen är många. Arkivbild.
Vad händer kring Storbritanniens planerade utträde ur EU? Alternativen är många. Arkivbild.

Brexit: Vad händer sedan?

Klockan tickar ned mot den 29 mars då Storbritannien enligt nuvarande plan ska lämna EU. Men utträdesavtalet ligger illa till i det brittiska parlamentet. Här är en rad möjliga scenarier i det politiska kaos som britterna befinner sig i.

ANNONS
|

Brexit med utträdesavtal

Ett brexit med utträdesavtal – så vill den brittiska regeringen och EU-ledarna att brexit ska se ut. Men många brittiska parlamentsledamöter är djupt skeptiska och det ser ut att bli ett nej vid omröstningen i underhuset under tisdagskvällen.

Avtalet som premiärminister Theresa May har förhandlat fram med EU reglerar själva utträdet, och i det ingår en övergångsperiod som sträcker sig till den 31 december 2020 och bland annat rör handelsregler. Kritiken mot avtalet har fokuserats kring en tvist om hur man ska lösa gränsfrågor på Irland, eftersom nuvarande förslaget kan betyda att Storbritannien behöver fortsätta hålla sig till vissa av EU:s handelsregler.

ANNONS

Brexit utan utträdesavtal

Det finns risk för ett brexit utan utträdesavtal ifall de brittiska politikerna röstar nej till Mays förslag under tisdagskvällen.

Att Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal har målats upp som ett riktigt domedagsscenario, som bland annat kan leda till omfattande krångel vid gränserna och för brittiska företag.

Men ett nej behöver inte betyda att Storbritannien – som det har beskrivits – kraschar ut ur EU utan avtal. Däremot måste Theresa May i så fall senast den 21 januari lägga fram en plan över vad hon nu tänker göra i brexitfrågan.

En andra folkomröstning

Många brexitmotståndare säger nej till Mays avtal för att de hellre vill ha och tänker försöka få till en ny folkomröstning. Slutmålet är då att Storbritannien återkallar sin utträdesansökan och stannar i EU.

Frågan är bara vad det brittiska folket ska få tycka till om i en ny folkomröstning. Handlar det om att åter ta ställning till om Storbritannien ska gå ur EU, eller bara om att tycka till om utträdesavtalet?

ANNONS

Misstroendeomröstning

Om Mays utträdesavtal röstas ned har Labourledaren Jeremy Corbyn flaggat för att det kan bli en misstroendeomröstning mot premiärministern.

Om May förlorar en sådan, och det inte finns en alternativ regering som har stöd i parlamentet, kommer det att utlysas nyval.

Premiärminister May skulle också själv kunna begära en misstroendeomröstning.

Senarelagt utträde

Flera scenarier förutsätter att EU går med på att senarelägga datumet då Storbritannien ska lämna EU.

May skulle till exempel kunna försöka förhandla fram ett helt nytt utträdesavtal med EU, för att det ska kunna godtas av det brittiska parlamentet. En total omförhandling skulle däremot ta tid, vilken gör att datumet för utträdet måste flyttas.

Men det kan bli svårt att få EU att gå med på ett senare datum, om inte förutsättningarna har förändrats rejält, till exempel vid ett nyval.

Källor: AFP, BBC.

TT
ANNONS