Räddningsinsatser vid en av de runt 50 raserade byggnaderna i Mexico City.
Räddningsinsatser vid en av de runt 50 raserade byggnaderna i Mexico City.

Efterskalv orsakade panik i skakat Mexiko

Människor sprang barfota ut på gatorna när jordbävningslarmet ljöd ytterligare en gång. Ett efterskalv med magnituden 6,1 orsakade panik i det redan skadade och skakade Mexico City. Samtidigt väcks frågor om byggreglerna i landet är tillräckliga.

ANNONS
|

Den skola som rasade under jordskalvet i Mexiko tidigare i veckan byggdes efter att de nya byggreglerna införts, precis som flera andra byggnader som kollapsade under skalvet.

Nu diskuteras det om de byggnadsbestämmelser som togs fram efter det förödande skalvet 1985 är otillräckliga, eller för lätta att kringgå.

Följer inte reglerna

De stränga reglerna syftar till att minimera skador just vid jordskalv, men en betydligt äldre skolbyggnad bredvid den nybyggda klarade skalvet.

- Det finns fortfarande luckor som gör att nya byggnader inte alltid följer reglerna, säger ingenjören Roberto Meli Piralla, som är expert på förberedelser för seismisk aktivitet vid ett universitet i Mexiko.

ANNONS

Redan före det första skalvet – som hade magnituden 7,1 – diskuterade myndigheterna om byggreglerna skulle stärkas, säger Piralla.

Det är fortfarande oklart om brott mot reglerna har påverkat kollapsen av skolan och av omkring 50 andra byggnader i Mexiko.

300 bekräftat döda

På lördagen drabbades Mexiko av ett kraftigt efterskalv. Enligt USA:s geologiska myndighet USGS var magnituden 6,1 och epicentrum låg cirka två mil från staden Matias Romero i södra Mexiko.

Men skakningarna kändes även i Mexiko City, där räddningsarbetarna tillfälligt avbröt sina aktiviteter när jordbävningslarmet ljöd. Människor sprang i panik ut på gatorna och bad till gud – vissa barfota och vissa med barn i famnen.

Två personer avled efter att ha drabbats av hjärtattack när de skulle evakuera, enligt lokala medier.

Några redan raserade byggnader föll ihop ytterligare och en motorvägsbro skadades.

305 människor har bekräftats omkomna i skalvet.

Åtta utländska medborgare finns bland de döda. Fyra kvinnor från Taiwan, en man från Sydkorea, en kvinna från Panama, en man från Spanien och en man från Argentina har konstaterats döda i Mexico City, rapporterar AP.

TT-Reuters
ANNONS