Spansk polis fortsätter jakten på den 22-åring som har pekats ut som förare av den skåpbil som dödade många människor på Las Ramblas.
Spansk polis fortsätter jakten på den 22-åring som har pekats ut som förare av den skåpbil som dödade många människor på Las Ramblas.

Dödssiffran stiger efter dåden i Spanien

Det finns koppling mellan den person som hittades död i en kapad bil utanför Barcelona och dådet på Las Ramblas, bekräftar katalanska myndigheter. Därmed har dödssiffran stigit till 15. Jakten på den huvudmisstänkte, 22-åriga Younes Abouyaaqoub, har utökats till hela Europa.

ANNONS
|

Enligt polisen ska gärningsmannen ha kapat bilen och sedan använt fordonet för att fly efter attacken. En person som är spansk medborgare hittades knivhuggen till döds i fordonet.

Abouyaaqoub är huvudspåret i utredningen, bekräftar katalanska myndigheter.

- Allt pekar mot det, säger Joaquim Forn, Kataloniens inrikesminister.

Jagas i hela Europa

Jakten på 22-åringen utökas till hela Europa och hans id-uppgifter har sänts ut till polisen i samtliga länder. Abouyaaqoub är född i Marocko och bosatt i staden Ripoll som ligger drygt tio mil norr om Barcelona. Polisen varnar för att han är farlig och kan vara beväpnad.

ANNONS

De övriga elva personer som misstänks för inblandning i attacken har gripits, skjutits av polis eller dödats i en explosion i ett hus i Alcanar söder om Barcelona, dagen före attacken på Las Ramblas. Polisen misstänker att huset användes till att tillverka bomber i.

Samtliga 15 dödsoffer har identifierats. Sex av dem är spanjorer, tre italienare, två portugiser, en belgare, en kanadensare, en amerikan och en brittisk-australisk medborgare.

Mer konservativ

I gryningen gjorde den spanska polisen också nya räder i Ripoll som är hemvist för flera av de misstänkta. 22-åringens familj uppger att han blivit mer religiöst konservativ det senaste året, efter kontakter med en imam i en av stadens moskéer. Mamman uppmanar 22-åringen att lämna över sig till polisen.

I går framfördes bevis för att misstänkta medlemmar i den katalanska terrorcellen, bland dem imamen, rest till andra europeiska länder.

- Vi vet med säkerhet att han tillbringat tid här mellan januari och mars 2016, i Diegem, Vilvoorde och Bryssel. Vår lokala polis granskade honom noga, säger Hans Bonte, borgmästare i Vilvoorde till tv-kanalen VRT.

ANNONS

Katalansk polis säger sig ha sig ha starka bevis för att imamen dog i explosionen i huset i Alcanar.

Audin i Paris

Den schweiziska tidningen Tages-Anzeiger skriver att landets myndigheter utreder ett besök i Zürich i december av minst en av de misstänkta för dådet i Barcelona.

Den Audi A3 som användes vid attacken på strandpromenaden i Cambrils där minst sex människor skadades, varav en kvinna som senare avled, fångades veckan innan av en fartkamera i Paris, rapporterar tidningen Le Parisien.

TT-Reuters-AFP
Fakta: Terrordåden i Spanien

Minst 15 personer dödades och över 130 skadades vid attackerna i Barcelona och Cambrils.

Vid 17-tiden i torsdags kördes en skåpbil ned längs turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades. Bilen körde mer än 500 meter innan det tog stopp och föraren flydde. 22-årige Younes Abouyaaqoub, född i Marocko, har pekats ut som förare av bilen och är fortfarande på fri fot. Mannen kapade en bil för att fly från platsen, en person hittades död i fordonet.

Åtta timmar efter attacken i Barcelona kördes en Audi A3 in i fotgängarna på strandpromenaden i Cambrils, drygt 12 mil söder om Barcelona. Minst sex människor skadades, varav en kvinna som senare avled. De fem misstänkta terroristerna sköts ihjäl av polis. Männen bar bombbälten, som senare visade sig vara falska.

Terrorgruppen IS har tagit på sig båda dåden, men det har hittills inte kommit fram några uppgifter som stödjer påståendet. Polisen misstänker att minst tolv personer varit inblandade i planeringen av attackerna. Två av dem tros ha dött i en explosion i ett hus i staden Alcanar i onsdags. Där har polisen hittat omkring 120 gasbehållare. Polisen misstänker att de terroristerna planerade en större attack.

ANNONS