Socialdemokraterna är kommunvalets stora vinnare i Danmark – som behåller borgmästarposter i landets fyra största städer. Frank Jensen (S) fortsätter som överborgsmästare i Köpenhamn.
Socialdemokraterna är kommunvalets stora vinnare i Danmark – som behåller borgmästarposter i landets fyra största städer. Frank Jensen (S) fortsätter som överborgsmästare i Köpenhamn.

Dansk Folkeparti vann borgmästarpost

Socialdemokraterna är kommunvalets vinnare i Danmark – och behåller borgmästarposter i de fyra största städerna. Borgerliga regeringspartiet Venstre tappar över tre procentenheter, och Dansk Folkeparti backar.

ANNONS
|

- Det är nog en del av våra väljare som inte ser kommunvalet som så viktigt, och därför stannar hemma på soffan, säger partiets gruppledare Peter Skaarup till Ritzau.

En av sex borgmästarposter i Köpenhamn, utöver Frank Jensens (S) överborgmästarpost, hade Dansk Folkeparti före valet. Men med 5 procent av rösterna i staden, en tillbakagång på 2,4 procent, gick partiets enda borgmästarpost förlorad i årets kommunval.

- Det var ganska få röster som avgjorde om vi kunde behålla borgmästarposten. Men vi ser att det är en tendens i hela landet att Dansk Folkeparti förlorar röster, säger avgående kultur- och fritidsborgmästaren Carl Christian Ebbesen till Danmarks Radio.

ANNONS

Däremot lyckades DF säkra en borgmästarpost på ö-kommunen Læsø, där sittande borgmästaren Tobias Birch Johansen (V) därmed förlorar möjligheten till ytterligare fyra år på posten.

Tredje mandatperioden

Överborgmästaren i Köpenhamn har varit socialdemokrat sedan posten infördes 1938, och Frank Jensen fortsätter nu en tredje mandatperiod.

Alternativet ställde upp för första gången i kommunvalet och gjorde ett starkt val i Köpenhamn, med 10,5 procent av rösterna får partiet även en borgmästarpost i den danska huvudstaden. Under valnatten undertecknades en bred överenskommelse mellan Socialdemokraterna och borgerliga Venstre, mittenpartiet Radikale, röda Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti samt Alternativet, och medan S fick två borgmästarposter fick de andra varsin.

- Alla partier har undertecknat samma överenskommelse på valnatten. Det är stort, säger Frank Jensen till Politiken.

S ökar, V tappar

Venstre backar med 3,5 procentenheter på riksplanet, men behåller sin position som näst största kommunala parti med 23,1 procent. Samtidigt ökade Socialdemokraterna med nästan lika mycket och slutade på 32,5 procent. För borgerliga Venstre är kommunvalsresultatet det sämsta sedan 1989 och kommunforskaren Roger Buch vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole tror att förklaringen finns bland politikerna på Christiansborg. Historiskt sett brukar Venstres prestationer på riksplanet smitta av sig i kommunerna, enligt Buch.

ANNONS

- Man kan nästan kalla det historiskt dåligt, när man måste gå mer än 25 år tillbaka för att hitta ett sämre resultat, säger han till Ritzau.

TT
Fakta: Så här gick det för partierna

Så här gick det för partierna vid kommunvalet i Danmark, procentandel av rösterna. Siffran i parantes anger valresultatet 2013.

• Socialdemokraterna: 32,4 procent (29,5)

• Venstre: 23,1 procent (26,6)

• De Konservative: 8,8 procent (8,5)

• Dansk Folkeparti: 8,8 procent (10,1)

• Enhedslisten: 6,0 procent (6,9)

• Socialistisk Folkeparti: 5,7 procent (5,6).

• Radikale: 4,6 procent (4,8)

• Alternativet: 2,9 procent (var inte med i valet 2013)

• Liberal Alliance: 2,6 procent (2,9)

• Nye Borgerlige: 0,9 procent (var inte med i valet 2013)

• Kristendemokraterne: 0,5 procent (0).

• Övriga: 4 procent (5 procent)

Valdeltagandet landade på 70,8 procent, drygt en procentenhet lägre än vid kommunalvalet 2013.

Källor: Økonomi- og indenrigsministeriet, Ritzau och DR

ANNONS