USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samspråk inför Natomötet i Bryssel sommaren 2018. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samspråk inför Natomötet i Bryssel sommaren 2018. Arkivbild.

Erdogan till USA: Välj rätt partner om Syrien

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan uppmanar i en text publicerad i New York Times USA att planera sitt tillbakadragande från Syrien noggrant samt att göra det tillsammans med rätt partner.

ANNONS
|

I samma mening skriver Erdogan att Turkiet är det enda landet som "har makten och engagemanget att genomföra en sådan uppgift".

USA:s stöd till kurdiska väpnade grupper i Syrien har länge varit en nagel i ögat på Natokollegan Turkiet.

Turkiet betraktar den kurdiska YPG-milisen som en förlängd arm till den kurdiska PKK-gerillan, som är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU. Erdogan har tidigare sagt att YPG ska bort från Syrien. Det har fått kurderna att släppa in den syriska regeringsarmén i flera områden i stället för att försöka skydda sig mot ett eventuellt turkiskt anfall.

Förra månaden meddelade USA:s president Donald Trump överraskande att runt 2 000 amerikanska soldater ska dras tillbaka från Syrien. Skälet som Trump angav var att terrorgruppen IS nu kunde betraktas som besegrad i Syrien. Beskedet möttes av kraftiga reaktioner och ledde bland annat till att Trumps försvarsminister Jim Mattis beslöt att avgå från sin post.

ANNONS

Senare har Trump själv – men framför allt hans talespersoner i Vita huset – försökt mildra tonen en aning och sagt att tillbakadragandet kan "ske över en tidsperiod".

TT-Reuters

ANNONS