Italiensk gränspolis vid en grupp migranter i Sicilien i slutet av juni. Arkivbild.
Italiensk gränspolis vid en grupp migranter i Sicilien i slutet av juni. Arkivbild.

EU vill slå "hänsynslöst" mot smugglare

Hårda bud krävs mot världens människosmugglare, manar EU:s högsta ledning. Våldet i Libyen får samtidigt nya migranter att söka sig andra vägar mot Europa.

ANNONS
|

- Vi behöver solidaritet och samarbete med resten av världen. Jag kommer att mana alla andra ledare att vara hänsynslösa mot smugglarna, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på en presskonferens inför G20-toppmötet i Hamburg.

EU berömmer sig för hur stats- och regeringschefernas uppgörelse med Turkiet i fjol lyckats stoppa det stora inflödet till Grekland – främst bestående av flyktingar från krigen i Syrien, Irak och Afghanistan. Men att på samma sätt stoppa inflödet till Italien – främst bestående av västafrikanska migranter – är betydligt svårare.

ANNONS

Insatser i söder?

Ända sedan inbördeskriget som störtade diktatorn Muammar Gaddafi 2011 har Libyen varit splittrat och svårkontrollerat. EU lägger nu allt större fokus på att försöka göra någonting redan innan migranter och flyktingar tar sig in i landet, på väg mot Medelhavet.

- Man måste möta det här "uppströms", i Afrika, med insatser via (flyktingorganisationerna) IOM och UNHCR längs med resrutterna. Där måste man göra mer, för när de väl är i Libyen så är de på en plats där människosmugglarna kan göra i princip vad som helst med folk, konstaterar migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) från ett pågående ministermöte i Tallinn med övriga EU-länder.

För Italien har situationen blivit akut med 85000 ankomna hittills i år. Landets inrikesminister Marco Minniti talade länge om läget med sina kollegor i torsdags och vill se ökade insatser vid Libyens södra gräns.

Dör i öknen

UNHCR varnar samtidigt för att antalet inresande över Medelhavet procentuellt sett faktiskt ökat mer i Spanien än i Italien i år, även om de faktiska talen är betydligt mindre. Möjligen beror ökningen på det våld som flyktingar och migranter riskerar i Libyen.

ANNONS

- Det verkar som om det är säkrare att ta sig genom Marocko till Spanien... Där finns inte vapen som i Libyen, säger 27-årige gambiern Buba Fubareh till nyhetsbyrån Reuters.

Donald Tusk varslar samtidigt om att flyktingkatastroferna på Medelhavet inte är de enda.

- Hittills i år har mer än 2000 personer dött till havs – men antalet som dör i öknen är till och med ännu högre, säger Tusk i Hamburg.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Flyktingar och migranter på Medelhavet

Här är den senaste statistiken från Internationella flyktingorganisationen (IOM) rörande flyktingar och migranter på Medelhavet:

Siffrorna för Italien och Grekland gäller läget den 5 juli, för Spanien till den 25 juni och för Cypern endast fram till april.

Källa: IOM.int

ANNONS